Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam mały problem otóż autko ciężko pali na zimnym, na kompie błąd 4 świec, sądziłem, że to sterownik to kupiłem nowy zamontowałem i klapa dalej 4 świece, wymieniać świece czy próbować coś innego

I druga sprawa to check się zapala raz na jakiś czas i wywala błąd p0401, podobno coś z egr, ale poszedł na stół wyczyściłem go i załadowałem podciśnienie i klapka chodzi.. ogólnie to silnik chodzi ładnie, moc trzyma i fajnie sie zbiera tylko denerwuje mnie ten check co jakis czas… jakieś rady? Bo ja już nerwicy z tym dostaje

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak tak błąd egr to zapewne przetwornik ciśnienia, który nim steruje. Jaki sterownik kupiłeś?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Witam, mam mały problem otóż autko ciężko pali na zimnym, na kompie błąd 4 świec, sądziłem, że to sterownik to kupiłem nowy zamontowałem i klapa dalej 4 świece, wymieniać świece czy próbować coś innego

I druga sprawa to check się zapala raz na jakiś czas i wywala błąd p0401, podobno coś z egr, ale poszedł na stół wyczyściłem go i załadowałem podciśnienie i klapka chodzi.. ogólnie to silnik chodzi ładnie, moc trzyma i fajnie sie zbiera tylko denerwuje mnie ten check co jakis czas… jakieś rady? Bo ja już nerwicy z tym dostaje

Dobra wyciągnąłem ten elektrozawór od sterowania i problemów ciąg dalszy, a bardziej zastanowienie bo do elektrozaworu i są dwa wejścia na wężyki (OUT i VAC) czy jakos tak i u mnie był tylko jeden wężyk podpięty, drugiego za cholerę nie idzie znaleźć. Jakieś wskazówki?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Vac jest od magistrali podciśnienia a out od zaworu egr. Skoro sterownik beru, czyli powinien być sprawny, to świece są spalone; warto jeszcze sprawdzić przewód zasilający sterownik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Dobra wyciągnąłem ten elektrozawór od sterowania i problemów ciąg dalszy, a bardziej zastanowienie bo do elektrozaworu i są dwa wejścia na wężyki (OUT i VAC) czy jakos tak i u mnie był tylko jeden wężyk podpięty, drugiego za cholerę nie idzie znaleźć. Jakieś wskazówki?

Znalazłem rozwiązanie na ten błąd, zawór był cały, lecz nie był po prostu podłączony do magistrali podciśnienia, po zdjęciu kolektora było widać wszystkie węże zaślepione, kupiłem wąż do podciśnienia za 10 zł, podłączyłem tak jak Maniek mówił i błąd razem z checkiem zniknął, oddałem właśnie auto do znajomego na świece, bo ja się boję, że urwę jakąś hehe. dam znać co i jak :D

A no i jeszcze przed tym sprawdziłem czy EGR się w ogóle otwiera, wyjąłem EGR, na krótko podłączyłem wąż jeden koniec do egr drugi do strzykawki 100ml i wytwarzałem "podciśnienie" domowym sposobem i było widać, że grzybek się rusza, podłączyłem jak należy i bangla :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze nie spotkałem bmw, w którym ten rodzaj zaworu egr nie działał, zawsze albo przewody podciśnienia albo przetwornik.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jeszcze nie spotkałem bmw, w którym ten rodzaj zaworu egr nie działał, zawsze albo przewody podciśnienia albo przetwornik.

Profilaktycznie sprawdziłem na zapas, ale aktualizując temat wszystko ogarnięte, pali jak szalony teraz, z egr nie odczułem jakiejś różnicy w "łapaniu od dołu" jak to niektórzy piszą. Choć i tak pojadę na ograniczenie zaworu. Dzięki Maniek za pomoc! :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O jakie łapanie od dołu chodzi? Przy euro4 i niesprawnym/zaślepionym egr jest check i nie ma pełnej mocy, w euro3 po zaślepieniu/ograniczeniu jest poprawa dołu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
O jakie łapanie od dołu chodzi? Przy euro4 i niesprawnym/zaślepionym egr jest check i nie ma pełnej mocy, w euro3 po zaślepieniu/ograniczeniu jest poprawa dołu.

Ja nie odczułem utraty mocy, ciągnął tak samo dobrze cały czas