Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdy zalaczam wycieraczki po odpaleniu samochodu wlacza sie poczatkowy automatyczny tryb wycieraczek gdzie smigaja 6 cykli po szybie i wylaczaja sie (tak jest zaprogramowane) do tej pory wszystko jest OK. Pozniej chce wrzucic obojetnie ktory tryb pracy wycieraczek wlacza sie tak przypuszczam znowu automatyczny tryb i losowo po ktoryms cyklu wycieraczki zawieszaja sie w roznej pozycji na szybie. Najwiekszy problem rodzi sie teraz bo wycieraczki i przedni spryskiwacz do szyby i swiatel przestaja dzialac. Pomaga wylaczenie samochodu wyciagniecie kluczyka/karty ze stacyjki ale ponowne wykonanie czynnosci zatacza kolo.

Sprawdzilem przekaznik wycieraczek umieszczony w panelu bezpiecznikow - jest OK. Jakies pomysly co moge zrobic, sprawdzic?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wydaje mi się, że musisz zajrzeć do mechanizmu wycieraczek - wymontować całość, wykręcić silniczek (żeby odblokować przekładnię ślimakową) i sprawdzić jak pracuje sam mechanizm, czy nie ma zacięć, śladów korozji itp.

Walczyłem z tym u siebie niedawno, miałem jeszczę parę innych objawów - wymieniłem przekaźniki, nawet pióra wycieraczek, ale pomogło rozebranie wszystkiego, wyczyszczenie, przesmarowanie, poskładanie. Teraz wycieraczki pracują idealnie, powtarzalnie. Zobaczymy jak długo.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Problem naprawiony za pare zlotych, moze komus sie przyda ale problem tkwil w szczotkach silniczka. Z czasem poprostu zuzywaja sie i stad ten dziwny objaw ze wycieraczki zaczynaja pracowac wolniej az w koncu przestana calkiem dlatego ze prad nie jest przekazywany przez szczotki (bo sa za krotkie) na komutator i silnik nie kreci sie. W tym wypadku bardzo latwe do wymiany. Wyszlo 40zl zamiast 300.