Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam problem ponieważ pojawił się wyciek dość znaczny z otworu w pokrywie rozrządu nad pompą wody, czy jest jakiś sposób na uszczelnienie bez rozbierania 1/2 auta ?

gdzieś wyczytałem że jest tam jakaś uszczelka która prawdopodobnie się rozszczelniła.

Jeżeli miał ktoś taki problem proszę o pomoc to silnik 4,4 320 km X5 z 2006 roku

Opublikowano
zapewne chodzi ci o rurke ktora biegnie miedzy glowicami to czesta uszczelka wada konstrukcyjna w silnikach n62 cieknie z dziurki za pompa wody? zrzucic kolektor polecam kupic teleskopowa rurke zaoszczedzi czasu i roboty jak nie znajdziesz na 7er jest gosciu o niku seba ktory sprzedaje takowe teleskopowe rurki :wink:

Czasem na drodze spotykam prawdziwych szalencow...

Pedza na złamanie karku i wbrew rozsadkowi...

Czasem naprawde ciezko ich wyprzedzic...

Moje 730d==>

Opublikowano

Tak. Rurka teleskopowa jest sporo droższa od oryginału ale aby zamontować oryginał trzeba dosyć mocno silnik rozebrać.

Kupiłem jakieś dwa lata temu tą rurke od wspomnianego gościa - wykonanie bardzo dobre, montaż rownież prosty. Dziś można takie rurki kupić taniej ale nic nie mogę powiedzieć o ich jakości.

Jak już chcesz się dobrać do tego wycieku to przy okazji warto wymienić kilka uszczelek - jak nie były ruszane to puszczą niebawem. Dosyć krytycznym elementem jest pokrywa tej rurki. Są dwie szkoły: Tylko wymiana na nową pokrywę bo uszczelka jest z nią zwulkanizowana lub uszczelnianie klejem do tego typu montażu (nie silikon). Ja za pierwszym podejściem uszczelniałem - zrobiłem to zgodnie ze sztuką ale szybko puściło. Kupiłem nową pokrywę, trzyma.

Roboty specjalnie dużo nie ma - w jeden dzień spokojnie zrobisz.