Skocz do zawartości

Filtr cząstek stałych DPF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Czym objawia się wypalanie filtra cząstek stałych, jak to rozpoznać w trakcie jazdy? W instrukcji jest napisane tylko o działaniu w tym czasie wentylatora chłodnicy. Czy w tej sytuacji lepiej nie wyłączać silnika do momentu ustania pracy wentylatora?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolego, żadnych oznak nie ma w czasie wypalania DPF. Jedynie możesz zauważyć wyższe spalanie na biegu jałowym . Rozgrzany silnik pokazuje 0,6L - 0,7L , w czasie wypalania 0,9L - 1,1L. Ale w czasie jazdy nie stwierdzisz tego a i nie będziesz co jakiś czas specjalnie zatrzymywał się w miejscu.

Kup interfejs Bluetooth + aplikację BTool.

Dzięki temu będziesz wiedział kiedy masz wypalanie a jeśli będziesz chciał , to sam włączysz ten proces.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=326379

Opublikowano
  • Autor
Ostatnio po ok 600km od ostatniego wypalania załączyło się ponownie. Samochód użytkowany tylko w trasie. Po wjechaniu do garażu zauważyłem jedynie pracę wentylatora i czuć było w okolicach komory silnika dziwny zapach. Obroty silnika były w normie na biegu jałowym, a spalania nie pokazuje na postoju. Jest jedynie symbol "∞" po zatrzymaniu w opcji spalanie chwilowe . Powinno być widoczne na biegu jałowym??
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ten znak oznacza nieskończoność ????

Spalanie chwilowe powinno być wyświetlane.

Opis działania wentylatora.....

Prędkość wentylatora chłodnicy zależy od temperatury płynu chłodzącego na wylocie płynu chłodzącego (chłodnicy) oraz ciśnienia w układzie klimatyzacji. Gdy prędkość jazdy samochodu wzrasta, prędkość wentylatora chłodnicy maleje.

Jeszcze raz ...... aplikacja BTool + adapter Bluetooth rozwiąże twoje problemy.

Opublikowano
  • Autor
Tak nieskończoność- symbol. Tylko jak koła się kręcą spalanie chwilowe jest podawane. Jak auto się zatrzyma nie wskazuje żadnych wartości. Z wentylatorem to jest jawna informacja w instrukcji że się załącza podczas wypalania filtra i to jest ponoć normalne nawet w zimne dni jak dzisiaj.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Z wentylatorem to jest jawna informacja w instrukcji że się załącza podczas wypalania filtra i to jest ponoć normalne nawet w zimne dni jak dzisiaj.

Tej informacji nie widziałem.

Silnik raczej dąży do tego aby wytworzyć temperaturę do wypalania DPF a nie odwrotnie .

Jaki masz silnik?

Może zrób tak, przy następnym wypalaniu DPF wyłącz klimatyzację i w ukrytych funkcjach ustaw odczyt temperatury płynu chłodzącego. Jak włączyć ci się wiatrak to zwróć uwagę na wartość temperatury płynu chłodzącego.

Edytowane przez Burza1234

Opublikowano
  • Autor
Nie mam załączonej klimatyzacji. Jak wejść w ukryte menu? Da się na stałe ustawić wyświetlanie dokładnej temp płynu chłodzącego, nie za pomocą wskaźnika?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To należy ustawiać za każdym razem gdy otworzysz auto pilotem , niestety.

Opublikowano
  • Autor
Znajdę gdzieś tłumaczenie poszczególnych opcji tego menu serwisowego, czego dokładnie dotyczą?Temp oleju i płynu chłodzącego to łatwo zrozumieć, a pozostałe?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Jaką temp. powinien mieć olej i płyn chłodzący podczas wypalania filtra? oczywiście chciałbym to podejrzeć przez menu serwisowe
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Po dłuższej jeździe w warunkach zimowych gdzie temp. zewnętrzna wynosiła -2st zauważyłem po dojeździe na miejsce iż załączony był chyba wentylator przy chłodnicy a żaluzje odsłonięte, klima wyłączona a na zewnątrz jak wysiadłem znajomy zapach wypalania filtra. Nie gasiłem silnika przez około 15min, temp. oleju i płynu chłodzącego ok89-90st. Po tym czasie żaluzje się zamknęły i wyłączyłem silnik. Czy takie postępowanie wydłuży czas eksploatacji dpf'u? Czy gdybym podwyższał obroty spowoduje to szybsze zakonczenie cyklu wypalania?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podstawa to jazda.

Nie rób takich rzeczy na postoju.

Opublikowano
  • Autor
Czyli co jak zauważę że wentylator chłodnicy chodzi, żaluzje odsłonięte i prawdopodobnie trwa wypalanie dpf'u, to mam z powrotem wsiąść do auta i zrobić jeszcze rundkę po okolicy?nie można odczekać aż się cykl zakończy na postoju?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolego z czystym sumieniem zaproponuję , abyś kupił aplikację BTool + adapter Bluetooth.

Dzięki tej aplikacji będziesz mógł nadzorować wypalanie filtra DPF.

Będziesz wiedział kiedy masz wypalanie lub samemu będziesz mógł to zainicjować ( wersja płatna ).

Co lepsze , jak będziesz miał błędy , które blokują wypalanie filtra to po ich skasowaniu w/w aplikacją wypalisz DPF.

Ta aplikacja ma jeszcze inne funkcje .

Ja osobiście jestem z niej mega zadowolony.

Jeśli masz otwarte żaluzje to oznacza że temperatura płynu chłodzącego przekracza 100°C lub temperatura oleju w ASB jest za wysoka lub jest podłączona przyczepa lub.......reszty warunków nie pamiętam. Jak bardzo chcesz to zajrzę do ściągi i wypiszę ci je wszystkie.

Ja na początku użytkowania BMW F11 , również miałem takie same sytuacje jak ty . Wtedy nie miałem aplikacji BTool . Tak więc nie wiedziałem co było przyczyną otwartej żaluzji.

Powtórzę się...

Jak chcesz dbać o swoje auto i zmniejszyć koszty utrzymania BMW to jak najszybciej zainstaluj aplikację BTool......

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=326379

Opublikowano
  • Autor

Wystarczy że na smartfon ściągnę aplikację bimmer-tool ze sklepu play?

Jaką polecasz wtyczkę bluetooth do gniazda?

Opublikowano
  • Autor
Auto mam jeszcze na gwarancji. Myślisz że gdy pojadę do ASO na przegląd to będą mogli sprawdzić że coś majstrowałem? Najnowsze modele ogarnia ta aplikacja?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
O to spytaj twórcę aplikacji ..pawelgawel.