Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Post kieruję do wszystkich posiadaczy BMW 116i, którzy podjęli się montażu instalacji gazowej w swoich samochodach. Będę wdzięczna za opinie na temat użytkowania, czy warto, jakie są koszty montażu, czy wystąpiły jakieś problemy, usterki? Jak wygląda kwestia samego montażu instalacji w bagażniku - czy w jakiejś wnęce czy jednak był potrzebny montaż stelażu? Jakie butle posiadacie?

Z góry dziękuję za wszystkie uwagi, porady :)

Opublikowano

Siostra zakładała LPG do swojej e87 116i N45

Czy warto? Zależy jak dużo jeździsz i ile planujesz pojeździć tym autem, jeśli ok 1000km+ miesięcznie i choćby z 3 lata pojeździć to na pewno się opłaca. Sama sobie musisz to przekalkulować kiedy Ci się zwróci itp. Mojej siostrze zwróciła się ok 8miesięcy.

Zapłaciła równo 3K ZŁ Choć taka konfiguracja w tym warsztacie to już ok 3,3k

Ale można taniej, wszystko zależy od typu i konfiguracji instalacji oraz sposobu jej montażu oraz tego na ile się ceni warsztat a na tym nie ma co oszczędzać, oszczędza się po montażu, choć wiadomo paproki też potrafią się cenić :D

Sama instalacja śmiga jak złotko puki co żadnych kłopotów czy usterek, gdyby nie to, że trzeba tankować z innego dystrybutora nie wiadomo byłoby, że się jeździ na innym paliwie. Po prostu różnica jest nie wyczuwalna.

Butla została założona 50L 315mm średnicy, długość 735mm na stelażu 686mm pomiędzy nadkolami w bagażniku.

Ogólnie została założona instalacja STAG ze sterownikiem Q-Next+, reduktorem AC R02, oraz pojedynczymi wtryskami AC w03, więc przewody dolotowe są maxymalnie krótkie, a wtryski stoją pionowo, dodatkowo wiercenie otworów pod dysze wtryskowe (i montaż wtrysków) odbyło się na zdjętym kolektorze o co poprosiłem, oraz o dopisanie tej czynności do protokołu zlecenia i udokumentowanie tego na zdjęciach.

Ogólnie montaż na prawdę bardzo estetyczny i uważam na wysokim poziomie do tego solidni ludzie co poskutkowało sprawnym działaniem instalacji.

Jak coś Cię jeszcze interesuje to śmiało pytaj

A co do samego zbiornika to wygląda to tak.

butla1.jpg

butla2.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

cześć,

jak się sprawuje auto z instalacją lpg?

czy macie jakieś doświadczenia ogólnie z lpg w "1"?

Opublikowano

czy to jest silnik N45?

czy silnik N43 też nadaje się do lpg?

czy chodzi o obecność lub nie valvertonika?

Opublikowano
U mnie N45, w N43 sądzę, że to niezbyt opłacalne ze względu na wtrysk bezpośredni sam valvetronic nie jest przeciwwskazaniem do montażu LPG
Opublikowano
mam w okolicy jakiegoś ziomka który zakłada staga, jest autoryzowany, tam spróbuje