Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów.

Mam dla Was zagadkę. Nie mogę uruchomić webasta w swoim samochodzie. BMW F31 2012 320D. F652510 Kupiłem zestaw KIT doposażenie nr 64502239652 w którym znajduje się piec Thermo Top EVO nr 2296566 rok produkcji 16.05.2014 wraz z modułem IHKA o nr 64119311852 z roku 26.06.2014. Oczywiście w komplecie znajdowały się wszystkie elementy doposażenia. Wszystko fabrycznie nowe. Zestaw zamontowałem I po uruchomieniu przez Thermo Test 2.16 pracuje prawidłowo bezbłędnie. NR KITu sprawdziełm w realoem.com I jest zgodny.

System webasta podłączyłem jak na schemacie na stronie 48 Instrukcji montażu weabasta dołączonej do pakietu. Czyli do IHKA podłączam do PIN 18 przewód szary.

Kodowanie auta:

Na początek zdjąłem transport mode z IHKA poprzez esys 3,27 bez launchera. Wybrałem ostatni pakiet z listy (nie wiem który powienien być prawidłowo) wtedy klimatyzacja zaczęla prawidłowo pracować, bo w transport mode klima nie pracowała. Zakodowałem najpierw opcję do H-WORTH “SHSZ” I kodowanie całego samochodu.

Ostatecznie zajrzałem do HU Service Manager, wrzuciłem swoje FA i tam okazało się że opcja doposażenia webasto dla mojego auta to 9SA. (9SA Aftermarket Fitment SHSZ AUX HEATER F2X F3X (1986) Tutaj również kodowanie całego auta.

Opcje tylko SHSZ – nie działa, tylko 9SA – nie działa, SHSZ wraz z 9SA nie działa.

Nie pojawiły się żadne dodatkowe opcje na iDrive więc zacząłem grzebać i znalazłem że należy sprawdzić opcje:

FEM_BODY ASP_Standheizung

FEM_BODY AIC_Standheizung_JBBF

HU_NBT HVAC_INDEPENDENT_HEATING

HU_NBT HEATING_CONTROL

HU_NBT VENTILATION_CONTROL

IHKA STANDLUEFTEN

IHKA ERHALTUNGSKUEHLEN

IHKA STANDHEIZEN_SA

IHKA STANDHEIZUNG_SZ

IHKA Sl_IN_KL_15_ERLAUBT

W moim samochodzie nie ma ostatniej opcji Sl_IN_KL_15_ERLAUBT , może to jest klucz do zagadki. Taka opcja jest przypuszczam dla samochodów po lifcie. No i ta druga opcja od góry dotyczy grzanych lusterek dla lusterek wypasionych, ja mam te Eko bez fotochromów. Wiec u mnie też jest nieaktywna. Za każdym, razem kodowałem całe auto zarówno przez 3.27 jak I 3.30 z launcherem I bez.

Po ustawieniu recznie powyższych opcji pojawiła mi się w iDrive opcja włączenia webasta, niestety za każdym razem webasto nie uruchamia się.

Wcześniej kodowałem sobie sporo różnych zabawek w moim aucie I nigdy nie miałem takich problemów.

Skończyły mi się pomysły, już drugi miesiąc jeżdżę z dyndającymi kablami zamiast schowka na rękawiczki. Pomóżcie . Dzięki