Skocz do zawartości

Nie działa klakson na kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, może ktoś przerabiał temat bo nie mogę nawet znaleźć przekaźnika lub bezpiecznika od klaksonu. Mianowicie trąbki są sprawne, a nie działa klakson na kierownicy. Gdzie w E60 może być problem, gdzie szukać?
E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano
  • Autor

Panowie, zdjalem kierownicę i coś było chyba grzebane. Kierownica była oryginalnie zwykła. Nigdzie nie widać kabelka który powinien być wsuwany w pin u góry tej blaszki, nie wiem, może to masa od klaksonu? Może ktoś zna lepiej temat i wie co tam powinno być podpięte?

IMG-20211111-114929.jpg

IMG-20211111-114923.jpg

E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nigdy sie z tym mie pierdyczylem, ale z tego co wiem to te dwa kabelki obok zielonej wtyczki to klakson. Jak je zewrzesz to powinien zatrabić. Przynajmnuej tak wynika ze schematu

https://forum.bmw5.co.uk/topic/145172-horn-wiring/

Tu pomógla wymiana bezpiecznika

https://www.bimmerfest.com/threads/e60-lci-horn-issue.904968/

Opublikowano
  • Autor
Faktycznie, po zmostkowaniu klakson ładnie działa. Wygląda na to, że problem jest w samym środku kierownicy, ścieżki w tej taśmie wyglądają ok, zastanawia mnie tylko brak tego kabelka do blaszki na której jest taśma. Co on powinien podawać?
E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak miałeś zmienianą kierę, to trzeba pokombinować żeby klakson zaczął działać. Poszukaj na necie. Nigdy tego nie robiłem, ale gdzieś mi się rzucilo na stronach.
Opublikowano
  • Autor
Poczytałem trochę i podałem mase na tą blaszkę w kierownicy, po połączeniu masy z kostki klaksonu w kierownicy do masy na blaszcze klakson działa. jednak po założeniu poduszki brak rekacji. Wygląda, że uszkodzona jest jakoś ta taśma z dwoma miedzianymi ścieżkami. Na moje te ścieżki powinny zamykać obwód masy po wciśnieciu klaksonu, tylko jak to działa skoro one są zalaminowane i dodatkowo są na nich okrągłę pianki?
E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

U ciebie jest problem taki że masz poduszkę do blachy ktora powinna mieć wypustki, żeby wciskać klakson. Na tej fotce to fajnie widać. Na poduszce masz 4 takie kółka, po drodze tej tasiemki. Mając czarna blachę na kierownicy sa one wciskane. Nie patrz na zaznaczenia, bo to fota z netu, jak rozbierać kierę.

pic02.jpg

Ty masz srebrną blachę, więc musiałbyś to jakoś tak zrobić żeby jeden kabel był pdpięty do niej a d rugi do poduszki. Wciskajac klakson będziesz zamykał obwód i klakson zadziała. Nie mialem takiego problemu nigdy, więc ciężko mi zdalnie pomóc.

Opublikowano
  • Autor
Dziękuję Ci serdecznie za zainteresowanie i pomoc. Rozwiązałem to póki co prowizorycznie tak jak napisałeś, wrzuciłbym zdjęcie na forum ale strach ;) Ważne, że działa.
E36 M54b25 - Drift&Fun
Opublikowano
Odnośnie wypustek to są kierownice przedliftowe i poliftowe, które mają inaczej mocowana masę na poduszce - ta ze zdjęcia powyżej jest przedliftowa.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Witam. Ja mam e65 z 2008 i mam podobny problem z klaksonem, z tym że mój sam się zakańcza i nie można go odblokować. Musiałem rozpiąć trąbki. M9ze jakąś rada od kolegów co może być nie tak? Dzięki.