Skocz do zawartości

E30 325 '87 125kw - wasze opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
:? Witam, przepraszam za lamerskie pytanie ale trzepałem posty i nie znalazłem więc piszę :). Mam sposobność przytargania takiego autka i nie wiem na co zwracać uwagę, jakie są jego koszty utrzymania, o LPG juz się dowiadywałem i naczytałem, ale raczej interesuja mnie wasze spostrzeżenia nt. samej eksploatacji, słabych pkt. tego auta no i na co zwracać szczególną uwagę przy jego kupnie. :roll:
Opublikowano
slabych punktow jako takich nie mozna wyroznic - po prostu musisz dobrze przejrzec cale auto bo to badz co badz 17to letnie autko. Najwazniejsze zeby blacha byla ok i silnik chodzil poprawnie ...

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

cześć

jestem posiadaczem takiego akurat modelu ze skrzynią automatyczną. przy oględzinach proponuję zwrócić uwagę na :

- nadkola z tyłu, dziury na samych rantach przy połączeniu nadkola wewnętrznego z zewnętrznym (objawem nieszczelności może być woda lub wilgoć w bagażniku), czasami jak ludzie wkładają większe felgi np. 17' to podginają ranty żeby nie obcierały i zaczyna sie process korozji,

- stan progów na całej długości,

- stan podłogi w narożnikach za przednimi kołami (to miejsce w które uderza woda spod przednich kół, lubi gnić)

- stan podłogi w boczkach bagażnika pod tapicerką z lewej strony i pod akumulatorem z prawej

- stan końcowego tłumnika, jeśli jest orginalny nowy walker to koszt 800 zł,

- czy pedał gazu przy podłodze stabilnie sie trzyma (lubi w tym miejscu wygnić od wody po nim spływającej)

- stan membran w podłodze,

noi pozostałe rzeczy które sie sprawdza przy kupnie auta, luzy, wycieki, amory, hamule itd itp

można też sprawdzić kompa czy jest orginalny - fabryczny montaż ma numery nadwozia - ale dużo też zależy od sprzedającego

Pozdrawiam i życze udanych zakupów

SUPER SPRAWA 2,5 LITRA W E-30 :wink: POLECAM

e61 530dA >> spacer.png

Opublikowano

nokerman, po prostu z ust mi tę listę wyjąłeś. Dokładnie to wszystko sypie się w E30!

Ja zwracałbym uwagę na dźwięki w przeniesieniu napędu. Stuki przy zmianie biegów, jakieś osobliwe dźwięki (pomruko-grzechotanio-szumy, ciężko to określić) przy łagodnym ujmowaniu lub dodawaniu gazu, szumy i ciche klekotanie skrzyni biegów (cichnące przy wciśniętym sprzęgle) świadczą, że napęd będzie wymagał paru napraw.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor
cześć

SUPER SPRAWA 2,5 LITRA W E-30 :wink: POLECAM

Czyli generalnie szczególną uwagę nalezy poświęcić budzie czy tak mam to rozumieć?

Opublikowano

zakładając że silnik jest OK :wink:

generalnie przy umiarkowanym użytkowaniu auta silnik o większej mocy ma lepsze warunki pracy, jest mniej wysilony

ale pamiętaj też o tym że jak ktoś ma te 170 KM to raczej korzysta ze 170 a nie 70 :wink:

e61 530dA >> spacer.png

Opublikowano
  • Autor
zakładając że silnik jest OK :wink:

generalnie przy umiarkowanym użytkowaniu auta silnik o większej mocy ma lepsze warunki pracy, jest mniej wysilony

ale pamiętaj też o tym że jak ktoś ma te 170 KM to raczej korzysta ze 170 a nie 70 :wink:

No raczej tak :mrgreen: