Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dzisiaj zostałem szczęśliwym posiadaczem aplikacji Bimmer Tooll i zobaczyłem odczyt na wtryskiwaczach. Może podam wartości na każdym wtrysku, wtrysk nr 1: -1,05 ; wtrysk nr 2: - 0,24 ; wtrysk nr 3: +0,05 ; wtrysk nr 4: +1,25. Temperatura chłod. - 90 stopni. Moje pytanie brzmi: Czy ktoś jest w stanie merytorycznie odnieść się do tych danych? Zastanawiam się czy wtryski są dobre. Miałem sprawdzane u Boscha i niby są ok, nie wymagają regeneracji. Jeżeli trzeba, to mogę podać jeszcze jakieś dane z odczytu. Serdecznie dziękuję za każdą uwagę i pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Korekcje to nie wszystko. Dobrze byłoby jeszcze test przelewowy zrobić. Ogolnie zasada jest taka że jak dodasz wszystkie korekcje to ma być koło 0. Im bliżej każdy wtrysk jest 0 tym lepiej. Czy po sprawdzaniu wsadziłeś każdy wtrysk na swoje miejsce? Każdy ma swój kod IMA. bimmer-tool kodowania wtrysków nie ogarnia. Wymagana INPA lub ISTA. Jeśli kod jest wpisany inny, niż na wtrysku, to korekcje się rozjeźdzają. Przynajmniej tak było u mnie. Ktoś wyciągal wtryski i je pomieszał.
Opublikowano
To wszystko robił mechanik, zatem nie wiem, czy powkładał wtryski na swoje miejsce, ale myślę, że tak, skoro wszystko robi z komputerem. A są jakieś wartości korekcji, po której wiadomo, że wtrysk nadaje się do regeneracji? Mam wydruki z Boscha, jeżeli trzeba to mogę z chęcią udostępnić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dopiero przy 5 silnik wywala błąd. Jak masz wydruki z maszyny to wszystko z nimi jest git. Lepiej się nie da sprawdzić, niź na maszynie. Jedyne co to zweryfikowałbym te kody IMA. Jak wszystko jest ok to dał bym sobie spokój z patrzeniem na korekcje i jeździł.