Skocz do zawartości

Jak odpalić m62b44tu poza autem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Natknąłem się na taki filmik na youtube i zastanawiać się jak to było zrobione. Silnik na lawecie. Kawałek obudowy skrzyni biegów z rozrusznikiem. Wiązka i komp podpięty do silnika. Ale przecież do kompa idą jeszcze jakieś połączenia z kabiny pasażerskiej , EWS,stacyjka. Jaki zatem oni to zrobili ??? Kompa można przerobić, żeby nie wołał o EWS i pestkę ale to nie rozwiązuje problemu. Rozrusznikiem też można zakręcić na krótko.

Reasumując ktoś to robił ? Ktoś wie jak to zrobić ???

Od dawna planowałem zakup bmw...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
widać na tym filmie że silnik jest wsparty na przygotowanych łapach, widać że kielich skrzyni biegów podcięty itd..ews można wyciąć, jak zajmują się-specjalizują w tym silniku, uruchomienie takiego silnika nie jest problemem, co w tym dziwnego?
Opublikowano

No jak to jest zrobione. Silnik i skrzynia na palecie. Wiązka i komp wpięte i co dalej ???? (Nawet jak EWS wycięty z kompa).

Co jeszcze trzeba podłączyć do komputera , żeby silnik odpalił ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

no silnik tam widzę, ale skrzyni biegów nie :)

tak na prawdę na sam start to wiele nie trzeba, musi dostać paliwo, komputer który na to zezwala ( z EWS czy bez, w zależności co do niego zapieli) dobry akumulator i go!

do testu na palecie na na start nie potrzebujesz chłodnic, to tylko start

Opublikowano

Ech koledzy widzę ,że nie dbacie o szczegóły.

Żeby rozrusznik zakręcił to jest założony kawałek dzwonu skrzyni i widać dwumas/koło zamachowe w tym przypadku ze skrzyni automatycznej . I co zaklęcia wypowiadają ?????

Co z elektryki/elektroniki trzeba podpiąć do kompa ,żeby rozrusznik zakręcił i silnik odpalił ??? Można podać prąd na rozrusznik na krótko ale nie jestem pewien czy tak odpali . Mogę spróbować na samochodzie na włączonym zapłonie.W zasadzie mógłby odpalić bo to jest podobna sytuacja do odpalania "na popych". Tylko,że przy kompie w tej biaej skrzynce jest sporo "ustrojstwa i nie wiadomo czy coś nie jest niezbędne do odpalenia silnika.

PS. Silnik jest tak ciężki i dobrze wyważony, że nie trzeba go stabilizowac czy przykręcać żeby nie podskakiwał pracując-tak myślę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jeżeli ktoś podcina skrzynię i pokazuje to na filmie, to znaczy że nie robi tego pierwszy raz, komu by się chciało i po co?

mam kolegę który akurat zajmuje się Audi i remontuje usterkowe silniki tej marki, zanim wrzuci taki silnik do auta, ma właśnie takie stanowisko, w którym uruchamia taką jednostkę i obserwuje, zanim trafi do auta

nie ma tam żadnego EWS-u tylko przygotowana wiązka/komputer/paliwo/wyciąg spalin i start

jeżeli chcesz to sam zbudować, trzeba to wszystko przygotować, jeżeli uruchamiasz kolejny silnik, podjeżdżasz z kolejną paletą i testujesz

Opublikowano

Słuszne spostrzeżenia. Chyba odpalenie diesla jest łatwiejsze. Akurat mam m62b35tu na palecie i skrzynię i zrobiłbym taki eksperyment.

PS. Już wiem,że jakąś pompke paliwa będzie trzeba podstawić bo takowa chyba w zbiorniku paliwa jest.

Opublikowano

73ef60c791f90fde.jpg

Co tam jest niezbędne do odpalenia ? Ta gruba wiązka u góry, od prawej to idzie z silnika. Ale tam jeszcze sporo jakiś przekaźników jest i innych wtyczek.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sterownikowi z wyciętym EWS jest potrzebna tylko masa, stały plus i plus po stacyjce, jak ustalić który to przewód, potrzebujesz pinout sterownika silnika i multimetr. Na obudowę silnika bezpośrednio z akumulatora trzeba podać masę grubym kablem i plus na rozrusznik. Rozrusznik zastartujesz podając na krótko plus na automat.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Da się :D , jedynie bez pedału gazu nie da się go przegazować.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.