Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kilka dni temu kupiłem e60 525d. Po przejechaniu Ok.300 kilometrów pojawiły się kontrolki ręcznego- na żółto oraz kontroli trakcji. Poza tym z samochodem nic się nie działo, nie mogłem jedynie włączyć/wyłączyć kontroli trakcji. Następnego dnia po odpaleniu auta kontrolki się nie paliły, jednak znowu się pojawiły po kilkudziesięciu kilometrach, a po chwili wraz z nimi z autem zaczęło dziać sie coś dziwnego. Tak jakby zaczęła wariować elektryka; nie działało wspomaganie, licznik, kierunkowskazy, radio, ekran wyświetlacza zacząć migać. Pojawiły sie tez dziwne błędy, typu błąd ciśnienia w oponach. Samochód jednak normalnie jechał i przyspieszał, jedynie na postoju lekko falowaly obroty. Po zgaszeniu samochodu pojawiła sie ikonka akumulatora na żółto, a po ponownym odpaleniu wszystkie wymienione wyżej błędy zniknęły i wszystko było w porządku (odpalił na strzała). Gdy jednak gwaltownie przyspieszyłem i auto było na wysokich obrotach wróciły kontrolki trakcji i ręcznego, a po chwili sytuacja z elektryka sie powtórzyła. W najbliższym czasie jade na diagnostykę, prosiłbym jednak o jakieś rady. Dodam, ze przed sprzedażą poprzedni właściciel wymieniał akumulator i układ hamulcowy. Z góry dziękuje .

Opublikowano
Przyczyną wszystkiego jest za pewne akumulator, badź problemy z ładowaniem aku. Skoro była żółta kontrolka aku to był też i komunikat tekstowy. Trzeba mieć nawyk, że jak masz kontrolkę, to czytasz info na wyświetlaczu. Należy też sparwdzic jakie aku jest zakodowane a jakie założone. Problemy może powodować uszkodzona klema IBS. Odczytaj błędy, sprawdź kodowanie i ładowanie na wolnych obrtoach, na wysokich, pod obciążeniem. Wartości zmieniają się, jesli jest sprawny alternator i klema, w zależności od zapotrzebowania, stany naładowania akumulatora. To szeroki temat i był nie raz opisywany.