Skocz do zawartości

strasznie kopci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
odpalilem dzisiaj auto i jak zrobiłem pare kilometrów i wrucilem do domu to zauwazylem ze strasznie kopci mi sie z tłumika na biało.rozumiem jak odpalam auto rano to moze kopcic troche zanim sie zagrzeje ale zeby z cieplego silnika leciał biały dym chyba jest cos nie tak.pomocy co mogło umżec
Opublikowano

... sprawdź poziom płynu chłodzącego / obniżony ? /, poziom oleju / podwyższony ? / i jak wygląda korek od spodu / wosk ? /- jeżeli to biały dym jak para to wiesz co poszło ....

jak dym ma odcień błękitu to olej ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

... nie chcę Cię straszyć ale poobserwuj jak się będzie zachowywał jeszcze jutro - tu jeszcze nie było tak zimno żeby nawet po jeżdzie dymił , pilnuj poziomu płyny tzn. nie dolewaj tylko sprawdż ile go ubywa ...

jak objawy nie ustaną a poziom się będzie obniżał to mogła paść uszczelka pod głowicą / nie przegrzałeś go ? / a czarny scenariusz to - pęknięta głowica - płyn w jednym i drugim przypadku dostaje się do komory spalania i wytważa się para .... ale oby to była błędna diagnoza :naughty:

Opublikowano
  • Autor
raczy powiem tak auto kupilem nie dawno jakies dwa tygodnie temu i jakis tydzien temu dolewałem płynu do pełna a teraz jest puł zbiorniczka. ja go nie przegrzalem nie wiem moze poprzedni włascicielka ale w to wątpie bo go kupiłem od kobiety po 40 a watpie by ona tym szalała aha auto stoji cały czas na dworze i nim nie jezdze a jak jade to zrobie pare kilometrów tylko.

Edytowane przez e30 325ix

Opublikowano

.... nie lej go do pełna ! tam się wytwarza podciśnienie i musi być " luz " ,

zalej go do kreski na zbiorniczku - ok 1/2 zbiorniczka / jak jej nie ma to jest napis / i od tego stanu obserwuj jego zachowanie ....

nic nie mam do właścicielki ale różnie mogło być jak auto było w jej posiadaniu - prawdy się już nie dowiesz ....

Opublikowano
... żeby Cię trochę uspokoić i pocieszyć - " strasznie kopci " to pojęcie względne - dałem Ci na PW namiary na warsztat Roberta ...
Opublikowano
  • Autor
oki dzieki. ale hyba znam klopot za długo stała na dworze nie jerzdzona i sie troche wody w wydechu nazbierało dzis zrobilem z 30 km i jest git na wolnych obrotach pusci czasem dymka ale juz nie kopci a stan wody sie nie zmienil patrzylem przed wyjazdem i po przyjezdzie :)
Opublikowano

... ufffffff - no to tyle szczęścia :cool2:

/ ale o paro dniowym staniu auta nie wspomniałeś :wink: /