Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Kupiłem w tym roku nowe BMW 4 430i xDrive i od samego początku mam problem z układem kierowniczym. Bujam sie po serwisach różnych już chyba 10 raz.

Co zostało wymienione/zrobione:

- wymieniona przekładnia kierownicza,

- wymieniony czujnik kąta skrętu i moduł w kolumnie kierowniczej,

- geometria,

- zamieniane koła,

- kalibracja czujników

Stan obecny jest taki że:

Jadąc 10km/h a jadąć 120km/h czułość i siła wsomagania w mojej opini jest identyczna. Tzn kierownica chodzi mega lekko przy dużych prędkościach, a minimalny ruch sprawia że samochód zmienia pas.

Tak jakby servo w ogóle nie działało. Miał ktoś podobny problem? ASO jak to ASO twierdzi ze auto jeździ idealnie. Ja we własnych zakresie porównywałem do identycznego modelu i tam to działa zupełnie inaczej.

Ktoś coś podpowie? Co jest za to odopwiedzialne? Co jeszcze moze powodować problem ?

Opublikowano

Sprawdzalem w trybie Dynamic.

W zasadzie różnica żadna w twardości kierownicy - jedyna roznice jaka czuc to na postoju ze chodzi ciezej. Podczas jazdy przelaczajc z dynamic na normal - praktycznie zadna roznica.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rzeszów

Jeździłem i porównywałem z innym autem. Tam odczucia zupełnie inne. U mnie ten układ chodzi tak samo lekko na parkingu jak i przy jeździe około 100km/h

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sprawdź jeszcze w ustawieniach sport individual czy masz włączony sportowy tryb kierownicy, może tam masz comfort.

Z tym, że to i tak odnosi się tylko do opcji ustawienia sport individual. Ale zmień tam raz na comfort raz na sport i porównaj.

W ASO wychodzą z założenia, że jeśli nie pokazuje błędów to nie ma problemu.