Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie znawców i pasjonatów marki BMW!

Minęło troszkę czasu od kąd ostatni raz pisałem na forum, ostatnio bardzo mi pomogliście! Znów zaczynam grzebać w swojej E39 540i która stoi w garażu i czeka na "lepsze" czasy. Przejdę do sedna problemu.

Jakiś czas temu przestało działać podświetlenie oraz funkcje kierownicy wielofunkcyjnej w tym podświetlenie, wyświetlilo błąd airbag, brak klaksonu, nie działała tylna roleta a także w czasie otwarcia osłony przeciw słonecznej i odsunięcia klapki lusterka wyłączało radio. Po przejechaniu praktycznie całej instalacji miernikiem udało mi się zlokalizować problem którym była kostka od stacyjki.... aż dziwne ze te ustrojstwo potrafi tak namieszać. Po wymianie wróciło wszystko do normy oprócz air-bagów.

Mimo kasowania błędów na kompie po odpaleniu auta po krótkiej chwili znow się pojawiają. Może ktoś się spotkał z czymś takim? Będę bardzo wdzięczny za kolejna pomoc z waszej strony!

Zdjęcie ponizej:

https://files.fm/f/5q46j89tg

Opublikowano

Dzięki za ekspresową odpowiedź!

Ale może coś więcej? Jak usunąć, gdzie co i jak, co należy wymienić, sprawdzić. Może ktoś miał podobne bądź identyczne problemy....

Opublikowano

Witajcie,

Otóż udało mi się rozwiązać problem.

Dokopałem się do modułu pod dywanem z przodu pod fotelem pasażera poodlaczem także wszystkie wtyczki od fotela, od napinacza pasa i wszystkie konkretnie przeczyściłem i podgielem trochę styki i po skasowaniu błędu na kompie odziwo błąd poduchy zniknął!

Temat można zamknąć, może komuś się przyda.