Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Męczy mnie od pewnego czasu jeden temat. Ok. 2 miesiące temu wyskoczyły mi na desce rozdzielczej kontrolki ABS oraz DSC na żółto, jak się domyślacie zgubiła mi się przy tym kontrola trakcji.

Miałem już raz taki problem - pamiętam, że gdy popadało to czujnik ABS lubił świrować. Zostawiłem więc tak bunię w garażu z myślą, że "jutro przejdzie" i będę wiedział, że to znowu któryś z czujników.

Ale 'takiego wała'. Mija dzień, tydzień, miesiąc, a kontrolki jak były tak są nadal. Dwa lub trzy razy w tym czasie ABS(?) na chwilę "załapał" - słyszałem, jak coś w lewym przednim kole zaczyna pracować (pompa? nie wiem - dźwięk taki, jakbyście przy toczeniu samochodu przystawili coś do tarczy). Kontrolki zniknęły, ale po 5 sekundach powrót do wcześniejszego stanu.

Wszedłem zatem pod samochód i przeczyściłem wtyczkę czujnika ABS w lewym przednim kole, myśląc że to to. Nic się nie zmieniło.

Wpiąłem się kompem, odpalam INPE, a tu... echo. Żadnych nowych błędów.

Jakieś pomysły? Doradźcie, co jeszcze sprawdzić aby namierzyć źródło problemów.

W weekend zrobię kolejne podejście do tego tematu, bo w sumie to czujnik tylko sprawdziłem jeden. Ale tak to będę wiedział, gdzie jeszcze szukać przyczyny gdy to nie będą czujniki ;)

Z góry wielkie dzięki i pozdro!

Opublikowano

Co znaczy "żadnych nowych błędów"?

Jak masz 2 kontrolki na desce, to raczej mało prawdopodobne, by na kompie nie było błędów.

Ja bym zaczął od wyczyszczenia wszystkich czujników i sprawdzenia przewodów od nich.

A potem zainteresował się kołem, które wydało dźwięki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdzie te błędy sprawdzałeś? W silniku? :roll: sprawdź w asc/dsc.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.