Skocz do zawartości

E36 2.8 dziwny dźwięk z okolic alternatora [wideo]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od kilku dni po lewej stronie auta (okolice alternatora) wydobywa się dziwny dźwięk:

Co to może być? Coś z alternatorem? Dźwięk jest cykliczny i powtarzalny (zamówiłem pasek i napinacze ale nie jestem pewien)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tam nie ma alternatora tylko kompresor klimy. Byc moze ktoras rolka albo sprzeglo klimy halasuje.
Instagram: @kolczasty
Opublikowano
Ok rzeczywiście, tam jest kompresor. On będzie tak haslaowal nawet jak klima jest wyłączona? No i pytanie: jakie jest rozwiązanie tego tematu? Regeneracja kompresora czy jest inne rozwiązanie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź najpierw rolki, dopiero potem kompresor. Koło pasowe kompresora pracuje cały czas.
Instagram: @kolczasty
Opublikowano

Dziwne ale.nie mam napinacza paska klimy mimo że po vinie powinien być:

https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=CD11-EUR-12-1995-E36-BMW-328i&diagId=11_6047

Mam pasek bezpośrednio połączony a napinaczem jest śruba którą dokręcając napinam pasek.

Poza tym pasek mam ząbkowany...

Tak to wygląda:

IMG-20210911-191951.jpg

Poza tym na kompresorze klimy a dokładniej na jego kole są miejsca na dwa paski - zacząłem wątpić czy jest to kompresor od mojego auta. Mocowania niby pasują. Oznaczenie na kompresorze: B709S17

Po wpisaniu tej frazy wyskakuje mi kompresor od Volvo :mad2:

Natomiast jeśli chodzi o napinacz to mam tylko jeden:

IMG-20210911-192122.jpg

Co więcej różni sie on od dobranego po vinie o 1 cm: założony ma 70 mm a dobrany po VIN ma 80. Podobnie z paskiem: Zamiast 6PK1555 założony jest 6PK1538.

Zacząłem wątpić że mam 2.8 :duh:

(próbowałem numer silnika odczytać ale ni huhu nie mogę go znaleźć :mad2:

Podpowie mi ktoś skąd te rozbieżności? Auto z XII 1995