Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kupiłem wideorejestrator 70mai a500s wraz z tak zwanym Hardware Kit aby kamerka mogła działać w trybie parkingowym. Czy ktoś z was ma coś takiego zamontowane i mógłby podpowiedzieć pod jaki bezpiecznik podłączyć stały plus a pod jaki plus po zapłonie? Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podaj siedem ostatnich znaków numeru Vin , może znajdę jakiś bezpiecznik?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na tą chwilę mogę ci zaproponować dwa rozwiązania.....

1. Plus - zapożyczony z punktu przejścia grubego kabla z komóry silnika do kabiny pasażerskiej. Kabel przechodzi po stronie pasażera z przodu , zaraz pod schowkiem. Teraz temat dojścia do tego miejsca jak i możliwość podłączenia przewodu?

Czy da się tam przykręcić konektory z oczkiem , nie wiem ponieważ na rysunku w instrukcji nie widzę tego dobrze.....

Jeśli tam byś się podłączał to musiałbyś zastosować dodatkowy bezpiecznik , który zabezpieczy obwód wideorejestratora. Nie wiem jaki prąd płynie do twojego urządzenia? Najczęściej jest to 1A . Jeśli tak to ja bym zastosował bezpieczniki 2A. Oczywiście bezpiecznik zamontował w miarę dostępnym miejscu. Nie wiem jak czujesz się w temacie instalacji elektrycznych ale pamiętaj o tym aby przewody nie dotykały żadnych krawędzi i były w miarę często przyklejane do punktów mocujących / innych wiązek przewodów. Zapobiegniesz przetarciu się przewodu.

2. Plus - można podłączyć pod bezpieczniki znajdujące się w komorze silnika ( od F101 do F104. Bezpieczniki znajdują się bliżej podszybia , po stronie pasażera , zaraz obok sterownika ABS.

To są duże bezpieczniki . Uważam ,że i tak byś musiał zastosować dodatkowy 2A bezpiecznik + przeprowadzenie przewodu z komory silnika do kabiny pasażerskiej.

Minus/masa - punkty są również po stronie pasażera z przodu. A dokładniej pod stopami . Aby to zrobić dobrze to najprawdopodobniej trzeba by było wyjąć fotel pasażera i podnieć całą tapicerkę. Ten zabieg powinien ci ułatwić dojście do plusa i minusa.

Teraz kwestia ,czemu nie można tego podłączyć pod jeden z bezpieczników czy to z przodu auta ( za schowkiem pasażera z przodu ) czy z tyłu ( w bagażniku )???

Wszystkie te bezpieczniki są zasilane przez moduł mocy . Niestety nie mam informacji jak on działa ale po schematach widzę ,że posiada on przekaźnik. Podejrzewam ,że te przekaźniki włączają się gdy otworzysz auto z pilota bądź wciśniesz zapłon ? Tak więc stale zasilanie na twój wideorejestrator nie będzie możliwy.

No nic , pisz jak coś.

Oczywiście przy takich operacjach proponuję ci odłączyć masę/minus AKUMULATORA .

Pozdrawiam i powodzenia... :cool2: