Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Żona użytkuje BMW jak w temacie. Od poniedziałku nasz córka zaczyna przedszkole i w związku z tym żona będzie porzucać ją rano do przedszkola i odbierać po przedszkolu.

Ogólnie martwi mnie to, że dystans dzielący nasz dom i przedszkole to 1km, a to najlepsza droga żeby zapchać naszego kumpla DPF.

Pytanie, jeśli zabiorę raz w tygodniu jej BMW do pracy (35km w jedną strone autostradą) to to wystarczy by DPF się nie udławił ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego najlepszym sposobem będzie jak kupisz sobie adapter Bluetooth , np. taki....

https://allegro.pl/oferta/elm327-icar2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-polski-8194134208

Zainstaluj sobie płatną aplikację na telefon ..... BTool ......

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=326379

Ja na początku , non- stop jeździłem z włączoną aplikacją Wszystko po to aby nauczyć się kiedy moje auto wypala DPF , gdy jeździ tylko po mieście , w cyklu mieszanym i poza miastem....

U mnie wygląda tak...

- miasto , ok. 200km

- trasa mieszana 300 - 400km

- poza miastem 500 - 750 km

Po zakończonym wypalaniu zeruje dzienny licznik , i np. jeżdżąc tylko po mieście włączam aplikacje gdy ilość kilometrów od ostatniego wypalania wyniesie 150km.

Wiem jest to trochę uciążliwe , ale jeśli nie chcesz mieć problemu z DPF i innymi rzeczami to to jest najlepsze rozwiązanie.

Pewnie 35km załatwi sprawę wypalania

Ale nie wiesz kiedy komputer będzie chciał to zrobić?

Może być tak ,że przejedziesz odcinek 2 x 35km gdzie nie będzie wypalania filtra DPF . Żona weźmie auto następnego dnia i jeśli rozgrzeje płyn chłodzący do 60°C to np. rozpocznie się proces wypalania DPF. Tak to już jest , niestety ...... :mad2:

W czasie fazy rozgrzania filtra DPF , następuje zwiększone wstrzyknięcie paliwa do komory spalania . Jeśli będzie miało to miejsce , w czasie gdy auto będzie parkowane , to niespalona ropa ścieknie do oleju silnikowego , rozrzedzając go. To wpływa na gorsze parametry smarne ( panewki , rozrząd ). Jedyne rozwiązanie to częstsza wymiana oleju .

Co ta aplikacja jeszcze robi , możesz sam wymusić wypalanie filtra DPF.

Ja jak zjeżdżam z trasy i widzę po liczniku dziennym ,że niedługo będę miał wypalanie to sam włączam ten proces. Wszystko po to aby w czasie jazdy po mieście nie być zaskoczony wypalaniem.

Jeśli chodzi o zdrową jazdę...

- w czasie wypalania DPF zakre prędkości może wynosić od 60 - 120km/h

- filtr sam się wypala gdy jadę z prędkością 160km/h lub większą. Na pewno , po takiej trasie auto na drugi dzień pracuje nie co lepiej, bardziej aksamitne

Opublikowano
Kolego najlepszym sposobem będzie jak kupisz sobie adapter Bluetooth , np. taki....

https://allegro.pl/oferta/elm327-icar2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-polski-8194134208

Zainstaluj sobie płatną aplikację na telefon ..... BTool ......

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=326379

Ja na początku , non- stop jeździłem z włączoną aplikacją Wszystko po to aby nauczyć się kiedy moje auto wypala DPF , gdy jeździ tylko po mieście , w cyklu mieszanym i poza miastem....

U mnie wygląda tak...

- miasto , ok. 200km

- trasa mieszana 300 - 400km

- poza miastem 500 - 750 km

Po zakończonym wypalaniu zeruje dzienny licznik , i np. jeżdżąc tylko po mieście włączam aplikacje gdy ilość kilometrów od ostatniego wypalania wyniesie 150km.

Wiem jest to trochę uciążliwe , ale jeśli nie chcesz mieć problemu z DPF i innymi rzeczami to to jest najlepsze rozwiązanie.

Pewnie 35km załatwi sprawę wypalania

Ale nie wiesz kiedy komputer będzie chciał to zrobić?

Może być tak ,że przejedziesz odcinek 2 x 35km gdzie nie będzie wypalania filtra DPF . Żona weźmie auto następnego dnia i jeśli rozgrzeje płyn chłodzący do 60°C to np. rozpocznie się proces wypalania DPF. Tak to już jest , niestety ...... :mad2:

W czasie fazy rozgrzania filtra DPF , następuje zwiększone wstrzyknięcie paliwa do komory spalania . Jeśli będzie miało to miejsce , w czasie gdy auto będzie parkowane , to niespalona ropa ścieknie do oleju silnikowego , rozrzedzając go. To wpływa na gorsze parametry smarne ( panewki , rozrząd ). Jedyne rozwiązanie to częstsza wymiana oleju .

Co ta aplikacja jeszcze robi , możesz sam wymusić wypalanie filtra DPF.

Ja jak zjeżdżam z trasy i widzę po liczniku dziennym ,że niedługo będę miał wypalanie to sam włączam ten proces. Wszystko po to aby w czasie jazdy po mieście nie być zaskoczony wypalaniem.

Jeśli chodzi o zdrową jazdę...

- w czasie wypalania DPF zakre prędkości może wynosić od 60 - 120km/h

- filtr sam się wypala gdy jadę z prędkością 160km/h lub większą. Na pewno , po takiej trasie auto na drugi dzień pracuje nie co lepiej, bardziej aksamitne

A pojawia ci się jakaś informacja na komputerze podczas wypalania ?

Bo ja kompletnie nic nie mam.

Czasami mi się kolory wyświetlacza zmieniają ale do dziś nie wiem do czego to jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak jest w twoim modelu to nie wiem.

Powiem ci tak , nie słyszałem aby jakiekolwiek BMW miało ikonę , która by informowała o wypalaniu DPF.

Jak zaopatrzysz się w aplikację i interfejs Bluetooth twój problem z wypalaniem DPF zakończy się .

Jeśli nie chcesz patrzeć cały czas w monitor telefonu bądź korzystać z innych aplikacji to po połączeniu się aplikacji BTool z komputerem auta , następnie włączeniu jednej z opcji odczytu parametrów auta , w tym przypadku DPF/NOX , informacje o wypalaniu otrzymasz w powiadomieniu telefonu ( dźwięk , bądź wibracja , informacja na górnym pasku , ja otrzymuje je na smartwatch ).

Jak pobawisz się trochę tą aplikacją to na pewno lepiej mnie zrozumiesz.

Z mojej strony...

Nie zastanawiaj się nawet ....

Zaopatrz się w te dwa elementy a na pewno nie będziesz żałował .

Zapomniem napisać....

Tą aplikacja pozwala czytać błędy jak i je kasować. Ma kilka funkcji serwisowych ( odpowietrzanie filtra paliwa , wysterowanie świec żarowych , adaptacja akumulatora , zwolnienie elektrycznego hamulca ręcznego/awaryjnego , adaptacja/wymiana filtra DPF na nowy .....i coś jeszcze ale nie pamiętam.

A jeszcze jedno , zaproponowany przeze mnie interfejs Bluetooth wyłącza się sam po 30min. Należy go tylko włączyć przyciskiem, wyłączy się sam.

Opublikowano

A tak z innej beczki ale dalej w temacie DPF, jakie poziomy naprłnienia popiołem pokazuje Wam aplikacja ?

Przy jakim poziomie DPF kwalifikuje się do czyszczenia ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja nie pamiętam ponieważ korzystałem z opcji wymiany filtra DPF - oczywiście mówię tutaj o aplikacji BTool. To powoduje reset licznika .

W instrukcji wyczytałem ,że każdorazowe wypalenie zwiększ ilość popiołu o 0,6g.

Ogólnie , jeśli auto zbliża się do 250kkm to wyskakuje błąd o kodzie 480A , przypominający o wymianie filtra DPF. To nie oznacza ,że należy wymienić filtr. Jest to licznik ustawiony przez koncern BMW.

Opublikowano
Ja nie pamiętam ponieważ korzystałem z opcji wymiany filtra DPF - oczywiście mówię tutaj o aplikacji BTool. To powoduje reset licznika .

W instrukcji wyczytałem ,że każdorazowe wypalenie zwiększ ilość popiołu o 0,6g.

Ogólnie , jeśli auto zbliża się do 250kkm to wyskakuje błąd o kodzie 480A , przypominający o wymianie filtra DPF. To nie oznacza ,że należy wymienić filtr. Jest to licznik ustawiony przez koncern BMW.

O liczniku kilometrów wiem :)

Zastanawiam się, ile musi być popiołu aby filtr nadawał się do wymiany/czyszczenia.

Chyba ze na to nie ma reguły i zależy od samochodu i stylu jazdy i i tak trzeba patrzeć na ciśnienia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Aplikacja jest dożywotnia , przypisana do konta Gmail. Zmienisz telefon na nowy , zalogujesz się na stare konto Gmail a płatna wersja aplikacji BTool zainstaluje ci się za darmo.

Jest wersja bezpłatna i płatna.

Poczytaj sobie i sam zdecyduj co będzie dla ciebie lepsze. Ja osobiście polecam płatną wersję.

• 2 tygodnie później...