Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Borykam się z problemem szumu podczas jazdy. Wiem, temat wałkowany wielokrotnie, ale nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytanie.

Powyżej 80kmh słychać straszny szum dochodzący jakby z drzwi, (nie z przedniej szyby). Wymieniłem dziurawą uszczelkę kierowcy, oraz pasażera. Delikatnie pomogło, ale dalej przy 150kmh nie da się praktycznie jechać bez muzyki na full, jest gorzej niż w 20 letnim mercedesie klasy A (sprawdzałem :D ).

Po deszczu jak otwieram drzwi to na progach mam wodę - uszczelki nie są już dziurawe, ale też nie są wiadomo nowe. Tam jak jest na progach listwa z napisem BMW, to tam powinna być guma (uszczelka?) w okół tego, u mnie nie ma już tej gumy - tylko czy to miałoby aż tak wielkie znaczenie, skoro jest pełno większych uszczelek zarówno na drzwiach jak i w karoserii?

Patrzyłem przednią szybę, to uszczelka jest bardzo popękana, tylko że sum stamtąd nie idzie tylko słyszę go z każdej strony w sumie, a z drzwi kierowcy nawet głupią kałuże słychać. Ktoś tam pisał w innych wątkach o gumie do podnośnika, to nie mam tego. Zaklejałem taśmami też wszystko co się dało, szmaty upychałem, ale nic mi to nie pomogło

Opublikowano
Listwy powinny mieć gumowe uszczelki wokół.

Którą uszczelkę wymieniłeś? Na drzwiach czy na budzie? Bo są 2.

Drzwi równo przylegają?

Tak, i przy listwie brak tej zewnętrznej uszczelki, na każdych drzwiach.

Na budzie wymieniałem. Patrzyłem wszystkie te uszczelki czy są jakieś dziurawe ale wszystko jest okej. Miejscami są lekko popękane i nie tak sprężyste, słychać to też przy zamykaniu drzwi. Nie chcę w ciemno wymieniać tych uszczelek, bo na allegro widzę że do jednych drzwi to koszt 300-500zł a to tylko drzwi, gdzie jeszcze buda.

Drzwi równo przylegają.

Opublikowano

To sprawdź jeszcze 3 rzeczy:

1. spasowanie błotnik - drzwi (jak drzwi będą odstawać bardziej, to będzie nieznośny szum)

2. folia uszczelniająca pod tapicerką drzwi

3. czy podczas jazdy czuć gdzieś na granicy drzwi - buda minimalne podmuchy wiatru