Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. samochód to BMW 318I 129km automa. Słyszę dziwne buczenie(lekki rezonans) z przodu które zaczyna się od około 1600 obrotów i trwa do 2000obrotów, najczęściej dzieje się tak gdy samochód jest pod obciążeniem, na wyższych obrotach problemu brak.

Jak przyspieszam dość energicznie i silnik wskakuje na wyższe obroty problemu żadnego nie ma. Dzieje się tak tylko i wyłącznie w tym zakresie obrotów i tylko jak samochód jest w ruchu. Obstawiałem z początku nieszczelnosci w dolocie, sprawdziłem i jedna spinka była luźna, nałożyłem rurę skręciłem spinkę jednak problem nie ustąpił. Widziałem jak niektórzy na yt sprawdzają nieszczelności w dolocie, jednak trafiłem też na temat, że może być coś z wydechem i przez to jest taki dzwięk, jednak mam przeczucie, że to coś z układem dolotowym, może miał ktoś podobny przypadek? szukanie w tym całym układzie to jak szukanie igły w stogu siana :D Możliwe, że jest zapchany kolektor?.

Opublikowano

Efekt ten powinien pojawiać się także na postoju - odpal auto, dodaj gazu tak do 2000 rpm i słuchaj. Dźwięk może być najgłośniejszy przy około 1500-1700 rpm. Najlepiej mieć kanał i nasłuchiwać gdy ktoś będzie dodawał gazu. Możesz też otworzyć maskę i słuchać od góry - jak to jest przy kolektorze wydechowym, to powinno być lepiej słychać.

Sprawdź dokręcenie sond i wszystkie uchwyty wydechu.