Skocz do zawartości

nie pasują sworznie wahaczy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!Niedawno kupilem nowe zewnetrzne sworznie wahaczy do mojej E30 325i 88r.Dzisiaj podczas wymiany okazalo sie ze stare sworznie maja grubszy stozek na ktory wchodzi piasta.Dzwonilem do goscia od ktorego kupilem sworznie i mowi ze nie ma innych sworzni do E30.Wtedy zglupialem zupelnie.W zwiazku z tym mam pytanie co jest u mnie nie tak?Moze moje auto bylo kiedys 4x4, tam podobno byly inne wahacze a wiec i sworznie.Moze ktos wie czym sie one roznily od zwyklych RWD?Pomozcie bo na starych sworzniach juz sie nie da jezdzic.
Opublikowano
Nie jestem pewien, ale być może masz wzmocnione zawieszenie tzw. M-Technik

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano
  • Autor
A po czym mozna poznac to zawieszenie?A jesli okaze sie ze rzeczywiscie mam zawieszenie z eMki to gdzie moge kupic takie sworznie?Pomozcie bo moja Bawarka niszczeje w garazu!
Opublikowano
Witam. Otoz w E30 byly stosowane dwa rodzaje sworzni. Sa tzw. krotkie i dlugie. Nr katalogowy z Lemforder`a na te grubsze jest taki: LEM 1051802. Ale jak bys mogl mi podac srednice stozka to podam tobie doklany nr bo tam widze, ze byly nawet 4 :doh: zaleznie od tej srednicy. pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Moje wymiary stozka wynosza 16,5 - 18mm (pomiar niezbyt dokladny).Jesli masz mozliwosc to sprawdz w koncu do jakiej wersji auta mam szukac tych sworzni a jesli znalazl byus je w ofercie jakiegos sklepu to bylbym bardzo wdzieczny.Dzieki,pozdrawiam.
Opublikowano
Wiec cena takiego sworznia to okolo 72zl lub tanszy z Kagera 61zl w hurtowni motoryzacyjnej Fota. Numer katalogowy z Sidema: S 21481 lub Kagera: 88-0020. Rozmiar stozka to 16,5mm. Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Wielkie dzieki!A nie wiesz czy te sworznie sa moze dotepne w jakiejs sprzedazy wysylkowej?Jesli tak to podeslij jakies namiary.
Opublikowano
Napisz mi skad jestes to podam Tobie adres najblizszego oddzialu Foty lub moglbym je kupic i Tobie przeslac.
Opublikowano
  • Autor
Wlasnie wracam z garazu i mam jeszcze jedno pytanie.Te sworznie o ktorych pisales maja srednice 16mm ale mierzona w najgrubszym miejscu stozka czy w najcienszym?Te ktore ja kupilem kilka dni temu tez maja 16 mm ale w najgrubszym miejscu.Natomiast te ktore ja mam w aucie maja wymiary 16,5mm w najcienszym miejscu a w najgrubszym 18mm.Sorry za troche lopatologiczny opis wymiarow ale chcialem zebys mnie dobrze zrozumial.
Opublikowano
Ta srednice mierzy sie na samym poczatku stozka czyli w jego prawie najcieszym miejscu. Nigdzie ponizej lub wyzej. Poniewaz wyzej wyjdzie Tobie wiekszy jego rozmiar tak jak mowisz w najgrubszym jego miejscu masz 18mm. Czyli jak w tym najcienszym zmierzyles to jest dobry pomiar te 16,5mm.
Opublikowano
  • Autor
Aha.Rozumiem.Ja mieszkam w okolicach Czestochowy.Moze jest tutaj jakis oddzial sklepu o ktorym pisales?A moze znajde to w jakims sklepie internetowym?
Opublikowano
W Czestochowie na ulicy Równoległa 63. Numer tel do nich: (34) 360 85 85. Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor
Wielkie dzieki!Oby Cie nigdy nie zawiodlo Twoje BMW.Pozdrawiam