Skocz do zawartości

Problem z hamulcami (drzaca kierownica) 730d 2012

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

pisze do Was bo nikt nie umie mi pomoc. Moze ktos mial podobna sytuacje i doradzi.

Drzy mi kierownica przy hamowaniu ale tylko przy predkosci 120 kmh+.

Zdarza mi sie to co jakies 6-12 mscy po czym zmiana tarcz pomaga. Rzecz w tym ze tarcze zmierzyl mechanik miernikiem zegarowym i odchylenie jest na poziomie 0.02, tylne byly 0.3 wiec wymienilem.

Skonczyly sie nam pomysly, moze cos doradzicie?

Dzieki,

Kuba

Opublikowano
No i co że mierzy i jest ok ? to niech je rozgrzeje podczas pomiaru i dopiero postawi diagnozę ,tego nie zrobi ,jeseli z zawiasem jest wszystko dobrze i z zaciskami to tarcze dobrej firmy i cieszyć się jazdą
Opublikowano

No wlasnie tarcze kupilem naprawde ok, to prawda mierzyl je jak nie byly rozgrzane, myslisz ze to moze miec wplyw?

Zakladalem ze jak sie wygna to tak samo bedzie jak beda zimne i rozgrzane.

Podpowiesz jak sprawdzic zawias/zacisk?

p.s. Mierzyl piasty i tarcze.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Sprawdź bicie piasty i koniecznie wahacze przednie, te banany. One powodują drgania i krzywienie tarcz. Tam jest tuleja pływająca i jak ona się psuje, to później są cyrki z biciem przy hamowaniu. Dodatkowo jak kupujesz tarcze to tylko OEM lub ATE, każda inna będzie po jakimś czasie biła.
Opublikowano
Mam podobny problem w mojej F01 740 XD z 2012r. Nowe tarcze OE założone we wtorek bicie o wiele mniejsze ale wciąż wyczuwalne przy prędkości 120- 100. Zawieszenie sprawdzone na szarpakach i nic nie znaleźli. Gdzie jeszcze szukać?