Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wam serdecznie!

Pacjent e46 2002r. Przebieg 440tys ale. Moze i więcej.

Kupiłem auto z uszkodzonymi wtryskami, faktycznie tak było, ciągle jednak brakowało mi delikatnie mocy pomimo w 100% dobrych wtrysków. Jak się okazało dopiero dziś (zawalony był filterek odmy) przez co autko się dusiło, ale niestety wczoraj, gdy jeszcze nie wiedziałem, przeciągnąłem go, oczywiście na rozgrzanym silniku, w ramach testów, tak do 4 może 4.5 tys na 3/4 biegu, nagle silnik zaczął terkotac i straciłem moc, choć tez nie całkowicie, jak sie okazało, dostał się olej do układu spalania i wtryski pokazly zle korekty na 1 i 4 cylindrze ,wymieniłem jeszcze raz podkładki w razie w i wywalając filterek odmy (usuwając usterke) niby jest okej, kopci sobie lekko na czarno, ale ma swoją moc itp, tylko pozostał dziwny stukot, miałem tak już w jeden e46 z silnikiem m47, w tym mam chyba m47n dde 5.0 na pewno, no i jest identycznie, wtedy na tym stukocie jeździłem po. 200km/h autostrada i nigdy się nic nie stało. Dziś zdjąłem też pokrywę zaworów (stąd nowe podkładki pod wtryski) gniazda są w super stanie jbc, no i tam jest igła, panewki, krzywki wszystko w normie, jak sprawdzałem śrubokrętem tlok czy na panewce nie ma luzu, nie było najmniejszego na żadnym cylindrze, choć te stukoty ewidentnie sa z przodu silnika, przynajmniej tak się niosą i raczej z góry, drugi raz mam to samo, sprzedałem poprzednie auto jako sprawne bo było sprawne tylko sobie stukało, ale jeździło, dzwoniłem do faceta do dziś tak jeździ, ale nie chce sprzedawać kolejnej z tego samego powodu.. Irytuje mnie to klekotanie

Podeślę potem filmik

Edit@

Pytanie, czy wy wiecie co w tym silniku może stukać? Nie wróży dobrze ze zaczęło po takim solidnym wstawieniu, ale objaw jest wręcz identyczny i stukot też

Opublikowano

https://drive.google.com/folderview?id=1AFlJ-vk2mHJedScOW93Jf-n_aYCzjEaf

Filmiki związane z pracą silnika

5ty bieg 2.2tys obrotów gaz delikatnie wszystko cichnie, na jałowym 3-4tys żeby ucichło, w tym zakresie w sensie, za mną czarno - siwo, spadek mocy jednak jest

Jeszcze dodam ze wymienile już 1 i 2 wtryskiwacz, lecz 3/4 zostawiłem ten sam, nie ruszałem ich gdyż dźwięk dobiega z przodu silnika, czy zepsuty 3ci bądź 4ty wtrysk może powodować zła praca pierwszego z nich?

Bo obojętnie jakiego nie wsadze, przez drewienko robiąc łyżeczkę stuki ewidentnie dobiegają z 1 cylindra, jest to niemal pewne, zauważalna całkowicie inna praca na 1ym garze

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma sprawy!

Ale kat z Ciebie, co daje kręcenie 4 cylindrowego klekota na 4500 rpm? Jak oczekujesz pomocy to pokaż korekcje na cylindrach i będzie widać przynajmniej, który szlak trafił.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.