Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z kluczykiem w BMW E91. To kluczyki taki wkładany w otwór przy stacyjce i auto odpalane przyciskiem start -> stop. Z dnia na dzień się orientowałem że auta nie da się otworzyć zamknąć, potem okazało się że da się odległości około pół metra od tylnej szyby (bo dowiedziałem się gdzie jest antena). Auto jeżdżone na krótkich odcinkach, bardzo często zamykane i otwierane (nigdy nie trzymam otwartego auta na stacji benzynowej czy nawet pod domem). Wygrzebałem drugi kluczyk: niestety jego zasięg był podobnie niższy tylko że ten kluczyk wyświetlał nawet błąd baterii po włożeniu do stacyjki (ten pierwszy nie). Teraz pojeździłem trochę na tym drugim kluczyku (150 km, ale w 10 odcinkach) i już komunikatu błędu nie ma ale mam wrażenie za zasięg jednego i drugiego dalej jest podobny. Czy ten kluczyk ma ładowanie indukcyjne?

Czy mógł paść odbiornik w spojlerze? Na chłopski rozum zerwany kabel raczej dałby objaw całkowiciego brak działania pilota.

Mam zamiast jechać tym autem w dłuższą trasę (3000 km we dwie strony). Czy bać się jechać w taką usterką? Czy może mi to unieruchomić auto? Wydaje mi się, ze nie skoro można otworzyć normalnie samochód kluczykiem oraz po włożeniu do stacyjki również pali.

Pozdrawiam

Opublikowano
Znalazłem w instrukcji, że kluczyk na pewno jest indukcyjnie ładowany przynajmniej ten bez łatwego dostępu. Pytanie ile czasu może trwać takie ładowanie rozładowanego kluczyka?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Połóż go koło ładowarki do szczoteczki do zębów albo na ładowarce indukcyjnej do telefonu. Kluczyk się naładuje. Ty masz prędzej problem z modułem do diversity, który często od wilgoci gnije w środku lub wiazką kabli między klapą bagażnika a budą.