Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przychodzę z pytaniem odnośnie właściwej temperatury oleju w silniku

Obserwuję czasem dochodzenie temperatury do 250 stopni F - wersja USA 528i 3.0, czyli około 120 st, raczej chwilowe i spada wg bimmerlinku i ukrytego menu do 113-117 plus minus

Czy to jest normalne i nie ma się czym przejmować generalnie i jak przyjdzie jesień to już nie będzie czasem do tylu dochodzić?

Opublikowano

Czyli co może być przyczyną i co z tym zrobić?

To nie ciągle, a czasem tak dobija raczej sporadycznie i wszędzie piszą na dwa głosy, że tak jest okej, a niektórzy, że trochę za dużo i nie wiem czego się słuchać

Termostat?

Dopytuje, bo w przyszły piątek startuje w podróż dość długa i nie wie czy coś ruszać wymieniać czy jechać?

Opublikowano (edytowane)

Witaj

Mam podobnie z silnikiem diesla N57.

I tak jak Ty nie potrafię uzyskać jednoznacznej odpowiedzi termostat oleju dla próby wymienic przynajmniej w dieslu kosztowna sprawa.

Przegrzebalem czeluści internetu i jeszcze bardziej nic nie wiem.

Najciekawsze że w ukrytym menu wszystko w jak najlepszym porządku.

Tylko przez obd temp 120 - 125 °C

Pozdrawiam

Edytowane przez Snatchers
Opublikowano

Nic nie zrobisz. Generalnie temp. normalna oleju to 90-110*C. Obecnie (tylko nie pamiętam z jakiego powodu, ale jakiegoś ekologicznego, wiedziałem, ale zapomniałem) auta "robi" się na tą wyższą temperaturę a więc poziom zero to poziom 110*C. Przy normalnej eksploatacji nie powinno latać ponad 125*C. Temp. oleju jest po to schowana abyś w nią nie patrzył.

Jak miałem wyżyłowaną Hondę Civic Type-R która miała 300KM z silnika wolnossącego i miałem założony czujnik temp. oleju. To olej normalnie osiągał 90-95*C, a na torze przy maxie od 135*C odpuszczałem bo już się trochę bałem. Szybka jazda autobahn stałą prędkością to 100*C było, ale te czasy już nie wrócą.

U mnie w M235i pokazuje 100*C i się nie rusza, a Mercedesie nie udało mi się wyjść ponad 114*C ale dość szybko zlatuje wtedy do 108-110*C.