Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! :)

Mam spory problem z moim BMW E87. Nawigacja przestała się podnosić, słychać tylko dźwięk pracy silniczka i zero efektów. Rozebrałem nawigację okazuje się, że jest zepsuta zębatka która podnosiła nawigację. Była już klejona przez przedniego właściciela. Próbowałem wytłoczyć nową, niestety nie udało się, a dodatkowo wcześniejsza została zniszczona. Czy orientujecie się czy można gdzieś dokupić taką zębatkę? Czy może ktoś zajmuje się takimi naprawami?

Ewentualnie czy można zaprogramować nawigację żeby wyświetlała treści bez podnoszenia się? Nie chciał bym kupować nowej nawigacji tylko dla zębatki.

Proszę o pomoc, o pomysły, może ktoś miał podobną sytuację :).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja dałem swoją do chłopaka, który zajmował się drukiem 3D. Zrobił mi ją ze dwa lata temu. Śmiga od tego czasu bez zarzutu. Koszt coś koło 30-40zł. Nowa nie do dostania. U mnie też ktoś byl przede mną i zmasakrował zębatkę, ale koleś ją sobie odtworzył, gdzie zębów nie było.
Opublikowano

A czy ma ktoś może wymiary? Ilość zębów? Może jakieś zdjęcie tej zębatki?

Znajomy tak mnie przekonał że wytłoczy nową, że nawet zdjęcia nie zrobiłem :mad2: .

Proszę ślicznie o pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam moją starą, co prawda jest z X3, nie wiem czy u ciebie jest identyczna. Zacząłem też robić w autocadzie projekt 3d tego, ale pod koniec znalazł się chętny i ztobił mi na gotowo w dwa dni wszystko, więc zaprzestałem się bawić. Wrzuce wieczorem fotkę tej mojej. Zobaczysz czy identyczna.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak wygląda moja zębatka

P-20190208-165116-v-HDR-Auto.jpg

P-20190208-165222-v-HDR-Auto.jpg

A tak sobie robiłem w autocad, ale nie skonczyłem

20181029-205628.jpg

20181029-205706.jpg

Daj znać czy masz taką samą. Jeśli tak to ci zwymiaruję albo mogę zanieść do tego kolesia co mi robił moja zębatkę, żeby zrobił jeszcze raz i ci wyślę. Nie mam zdjęcia gotowoj po drukowaniu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma szans dobrać takuej zębatki. Cały internet przewertowałem. Duże koło 44 zęby, małe 9. Średnice nie do dostania.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

A jakbyś wziął starą i do jakiejś firmy co drukuje detale 3d?

Zwymiarują i drukną. Nie będzie to przecież koszt nowej navi :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tak zrobiłem. Koszt był coś koło 50 zł. Dlatego zaprzestałem rysowania do końca tego. Ale autor tematu nie ma już starej. Nowej nie kupisz, bo nikt tego nie robi.