Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

część.

Moje auto jakby wyczuło, że na końcówkę lipca mamy umówiony coroczny przegląd u naszego mechanika i od piątku obserwuję problem z zapalającą się w trakcje jazdy lampką od kontroli trakcji (auto to e87 118d z 2008 roku w automacie). Pojawia się to po jakimś czasie (niecała godzina od ruszenia i przy mrugającej kontrolce auto przestaje reagować na gaz. Doraźnie działa wyłączenie kontroli trakcji przyciskiem DTC (przytrzymaniem przycisku). Auto wtedy wraca do normy. Podobnie pomaga zgaszenie silnika i odpalenie od nowa (niezawodny sposób informatyków). Przy jeździe po mieście problem się nie pojawia, dopiero w trasie. Dzisiaj problem pojawił się po ok 50 minutach, jak stanąłem na światłach to odpaliłem auto od nowa i potem przez 1,5h jechałem już bez takich objawów. co ciekawe problem pojawia się na drodze ekspresowej a jak zjechałem na normalną krajówkę to już nie (ale może to przypadek bo w piątek kontrolka parę razy mrugnęła także na krajówce za wrocławiem). Sprawdziłem ciśnienie w kołach i było ok, zresetowałem czujniki ciśnienia (wiem, że to działa na zasadzie sygnału z czujnika abs).

Poczytałem i okazuje się, że najczęstszą przyczyną tego problemu są zardzewiałe i napuchnięte pierścienie od abs. Zamówię je i przy przeglądzie u mechanika poproszę o wymianę. Na co jeszcze zwrócić uwagę? czy coś jeszcze dokupić żeby od razu mieć pod ręką? Mogę tak jeździć do tego przeglądu? w weekend czeka mnie jeszcze jedna trasa. poza tym auto nie ma żadnych objawów chorobowych.

Pozdrawiam

Bartek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja bym nie jeździł. Spuchnięta koronka ociera o czujnik ABS i go niszczy. Tym samym czujnik trzeba wymienić. Im mniej będziesz jeździł, może się zdarzyć, że go uratujesz. Jeśli nie to czujnik musisz kupić
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W każdej aukcji na allegro masz napisane, że są identyczne.
Opublikowano
No wlasnie te, które widziałem były opisane na tył a sprzedawcy pisali ze nie maja na przod. Masz jakies sprawdzone, które mozesz polecić?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie bo jeszcze nie musiałem kupować do siebie:)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

I co udało się wymienić te koronki, pytam bo mam to samo u siebie ale jeszcze nie zrobiłem.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie, aby uscislic, jak mozecie miec koronki poloski na przod skoro nie macie polosek z przodu :D ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak to jest jak się nie pomyśli i czyta opisy aukcji :D

Tak wygląda dzialanie sensora na przedniej piaście, gdzie 1 to łożysko koła.

1cKFIZ9

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z przodu to jeszcze nie spotkałem żeby się to zepsuło . Chyba że łożysko się rozleciało . Z tyłu też bym sprawdził przy okazji stan łożysk .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo z przodu tego nie ma, prosze czytac dokladnie. A takie pytanie, jak chcesz sprawdzic stan lozysk z tylu? Tak technicznie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To chyba kolega nigdy nie rozbieral/wymienial takiego lozyska i nie zna jego konstrukcji bo nawet rozwalone, nie ma luzu, szum tez nie jest latwo sprawdzic, przeciez jest dyfer.. To tak poza tematem .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem 2 rozwalone łożyska . Jedno w fordzie miało na boki luz tyle co jarzmo pozwalało . Miesiąc na tym przejeździłem . Myślałem że huczy dyfer . Rozebrałem to kulki goniłem po placu . W tym któregoś dnia trochę cofnąłem do tyłu , chrupneło jakbym najechał na kamień . Podniosłem tył i luz był wyraźny . W obu przypadkach łożysko plus nowa piasta bo je zeszlifowało . W służbowych to rozwalonych łożysk z przodu to nie wiem ile , jednego dnia w berlingo mi padły oba . huczało jakbym na samych felgach jechać . Także coś tam wiem . No i w fordzie koronka uszkodziłam i czujnik abs . Że się wtedy nim nie zabiłem bo uwielbiam szybkie łuki to trzeba na tacę gdzieś dać .
Opublikowano

Cześć.

Przepraszam, dawno nie zaglądałem. Wymiana koronek z tyłu rozwiązała problem. Nie wiem jak z przodu bo się nie znam ale mechanik mówił, że z przodu jest dobrze i nic się nie dzieje za to z tyłu było faktycznie mocno zniszczone. W każdym razie po wymianie wszystko jest w porządku.

Pozdrawiam