Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wybrałem się dzisiaj na dłuższą wycieczkę swoją E60, trasa ok 300km, autostrada, co jakiś czas wypadanie zapłonu, stałe świecący lub mrugający check engine , po podłączeniu komputera następujące błędy :

29CE Verbrennungsaussetzer, Zylinder 2

29CF Verbrennungsaussetzer, Zylinder 3

29CC Verbrennungsaussetzer, mehrere Zylinder

29D2 Verbrennungsaussetzer, Zylinder 6

307C Zylindergleichstellung über Lambda Zylinder 1

29D1 Verbrennungsaussetzer, Zylinder 5

29CD Verbrennungsaussetzer, Zylinder 1

3104 Laufunruhe, Schichtladebetrieb

9C54

A559

9CC5

Proszę o pomoc w diagnozie. Świece były wymieniane oraz na 1 cylindrze cewka.

Obstawiam również Odmę ?

Kable wysokiego napięcia ?

Czy może to być przyczyną zepsutego zaworu Disa? Klepocze budą jak na kolejce górskiej .

Problem rozwiązany. Winny był czujnik położenia wałka rozrządu . Dodatkowo wymieniłem zawór Disa. Auto jak nowe.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam serdecznie ponownie, jednak w dalszym ciągu nie uporałem się z wypadaniem zapłonów , wymieniłem ponownie świece na nowe, dedykowane z NGK, cewki nowe, wymieniony czujnik położenia wałka rozrządu, wymieniona Disa, i wciąż wypadanie na 1 i 2 cylindrze, z dodatkowych objawów : tuż po odpaleniu samochodu po nocy, trzęsie budą przez jakiś czas, obroty są ponad 1 tys po czym po chwili spadają poniżej 1tys, wciąż jest wyczuwalne trzęsienie autem, po chwili to ustępuje , zwróciłem uwagę że podczas rozpędzania się samochodem , przeważnie na 3 biegu przy momencie obrotowym ok 2-2.5 tys zaczyna szarpać samochodem jak by go coś dławiło, gdy autem zrobię trasę ok 30 km zaczyna się wypadanie zapłonu na 1 i 2 cylindrze. Jakieś sugestie ?