Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Założyłem konto żeby raz, a porządnie rozwiać wątpliwości odnośnie temperatury oleju

Mam BMW F10 benzyna 3.0

Olej PMO 5W40

Podczas jazdy teraz trasa/miasto korki temperatura dochodzi wg ukrytego menu oraz wskazówki do 120 stopni, raczej tego nie przekracza, ale co strona albo wątek na forum to odpowiednie wartości są rozne między 95 stopni, a gdzieś widziałem, że nawet do 140st jest okej dlatego pytanie ile tak właściwie powinno być żeby się nie martwić?

Opublikowano

Wersja 535i? Tak to normalne w benzynach w N55 ,zwłaszcza przy wysokich temp. na zewnątrz i przy ostrzej jeździe dochodzi do 120 stopni.

Rozwiązaniem tego problemu może być termostat oleju

https://www.ecstuning.com/b-ftp-motorsport-parts/n54-n55-lowo-temp-thermostat-parts/sg84006~ftp/

Po zamontowaniu trzyma ładne 100 stopni i trzeba się postarać aby przekroczył 110.

Opublikowano

No właśnie ostatnio ma takie dojścia do takiej temperatury, niby nie przekracza, ale nigdy tego nie widziałem dlatego wolę dopytać

Zimą było wszystko okej tak do 115 stopni było więc może faktycznie trzeba się przyzwyczaić do takich temperatur

A taki termostat ciekawa sprawa