Skocz do zawartości

8HP70 zbyt długo trzyma niski bieg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

tak jak w temacie, chciałbym się dowiedzieć czy jest to problemem czy ten typ tak ma. Otóż czasem zauważam taką przypadłość, że jak jadę na niskich obrotach przykładowo 1300rpm i na wysokim biegu to skrzynia potrafi trzymać ten bieg nawet przy 1000rpm, nie chce go zrzucić na niższy. Czasem muszę sobie pomóc lekko hamulcem a czasem łopatką. Nie ma na to reguły. Pojawi się to raz na tydzień a czasem kilka razy. Jak hamuję z większej prędkości to biegi zrzuca ładnie, płynnie bez szarpania. Jakoś dwa tyg. temu zmieniony olej w skrzyni.

Zastanawiam się nad softem od xhp. Czy ten soft poprawia pracę skrzyni w trybie D i skrzynia stara się zmieniać biegi w trochę wyższej partii obrotów?

Opublikowano
Taka przypadłośc tej skrzyni na zwykłym sofcie. Tak xhp rozwiązuje ten problem.
Opublikowano
  • Autor
Ok dzięki za info. Czy masz może jakieś doświadczenie z tym softem? Jakieś zmiany na trybie comfort? Czy od razu można wrzucać stage3 (jeśli będzie oczywiście dostępny dla mojej skrzyni) czy lepszy będzie stage2? Przeglądałem sporo filmów na YT i jest od groma dobrych opinii.
Opublikowano
Ok dzięki za info. Czy masz może jakieś doświadczenie z tym softem? Jakieś zmiany na trybie comfort? Czy od razu można wrzucać stage3 (jeśli będzie oczywiście dostępny dla mojej skrzyni) czy lepszy będzie stage2? Przeglądałem sporo filmów na YT i jest od groma dobrych opinii.

Ja mam wgrany stage 3. Auto mam po programie i zwykły soft nie ogarniał momentu do 3 biegu. Teraz jest dużo lepiej. Niektórzy mówią że stage 3 zbyt agresywny zwłaszcza jak przełączasz manetkami. Ja nie mam manetek i dla mnie idealne połączenie program auta z xhp stage3.

Opublikowano
  • Autor
Ok a jeśli chodzi o stage3 i jazdę w trybie D-Comfort? Jakieś odczuwalne zmiany oprócz wspomnianej zmiany biegów w wyższym zakresie obrotów? Na sporcie jest "normalnie".
Opublikowano
Ok a jeśli chodzi o stage3 i jazdę w trybie D-Comfort? Jakieś odczuwalne zmiany oprócz wspomnianej zmiany biegów w wyższym zakresie obrotów? Na sporcie jest "normalnie".

Tak ciężko ując to słowami. Jest dużo płynniej. Czuć że skrzynia nie przeciąga nie gubi momentu.

Opublikowano
  • Autor
Super, dzięki za opinie :) jakoś na dniach robię program i pod koniec czerwca pewnie xhp.