Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio kupiłem E61 3.0d z 2004r dynamic drive.

Przednie prawe koło chowa się prawie w nadkole względem lewego jest około 2, 3cm niżej. Myślałem, że sprężyna pękła ale jest cała na swoim miejscu, zawias tak samo sztywny. Błędów nie wywala, wycieków nie ma. Co tam mogło się wykrzaczyć? Jakiś czujnik poziomowania? Czy sprężyna mogła się ubić już i dlatego jest taka różnica? Prawy tył też jest niżej ale tam jest różnica ledwie może 1cm względem tylnego lewego koła.

Opublikowano

Czołem!

Miałem tak samo, podejrzewałem DD ale okazało się, że sprężyna się ugniotła. Jako, że miałem w planach wymianę amortyzatorów to i sprężyny również poszły do wymiany - po tym zabiegu auto stoi prosto. Poza tym układ DD nie pracuje na zgaszonym silniku i możesz sobie "majtać" drążkami góra dół.

Im wolniej jadę, tym dłużej mnie widać...
Opublikowano
A czy przy klapniętej przedniej sprężynie tył nie dobijał Ci też do końca tej samej strony przez co samochód stał niżej z jednej strony?
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Odgrzeję temat. Amor i sprężyna wymienione, poduchy od nivo trzymają ciśnienie nawet je podmieniłem stronami żeby zobaczyć czy może prawa nie jest jakaś trafiona, a auto dalej prawą stroną siedzi. Co może być jeszcze nie tak? Chce w tym tyg zrobić test DD pod inpa bo już ręce mi opadają.

Edit: znalazłem przyczynę. Czujniki od poziomowania się różnią na tyle, jeden to jakiś zamiennik. Zrobię adaptacje poziomowania nivo jak nie pomoże czujniki do wymiany albo ich przerobienie.

Opublikowano

Wiesz, że mnie znów to dopadło. Całe przednie zawieszenie nowe a po pewnym czasie znów osiadło na tą samą stronę co zauważyłem wczoraj będąc u rodziców. Dziś zrobię kalibrację DD i zobaczymy co będzie. Dodatkowo od kilku dni pojawia się najpierw żółty błąd DD a po pewnym czasie już czerwony. Na chwilę obecną nie pamiętam kodu błędu ale dotyczy on ciśnienia na przedniej osi.

Daj znać co i jak.

Pozdrawiam,

Im wolniej jadę, tym dłużej mnie widać...