Skocz do zawartości

Klimatyzacja E90 LCI z N47

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie, w kwietniu 2019 robiłem serwis klimatyzacji (u jakiegoś cwaniaczka, którego polecił mi znajomy, który nie wystawił paragonu, na koniec podał kwotę, a jak usłyszą ze nie mam gotówki i chce zapłacić kartą odparł: aaa! To muszę tu sobie doliczyć jeszcze x%). Przyznam szczerze, że klimatyzacja nie chłodziła jakoś super, im mocniej nastawiałem dmuchawę tym „zimno malało”. W zeszłe lato 2020 pamietam, że musiałem robić moc na góra 3poziom mocy, bo wyżej zaczynało lecieć cieplejsze. No i teraz 2021 kompletnie nic. Słychać tylko charakterystyczny dźwięk jakby metal tarł o metal jak włączam klime. Pojechałem do mechanika, u którego regularnie serwisuje auto powiedział, ze nie będzie mnie naciągał, bo jak w 2 lata czynnik uciekł całkowicie to jest gdzieś nieszczelność i muszę jechać do specjalisty od klimatyzacji, który sprawdzi i zlokalizuje nieszczelność. I teraz pytanie, w zasadzie dwa: 1) gdzie w E90 można spodziewać się usterki/wycieku? Czy jest coś charakterystycznego co się psuje w tym modelu? I 2) czy po prostu naciągacz mnie nie oszukał, może dał za mało czynnika żeby przyoszczędzić, pamietam ze gadał coś przy wyliczaniu ceny za usługę, że w układ wchodzi 275 albo 295 gram czynnika, mnożył coś przez ileś itd. A ja teraz czytam ze w E90 niezależnie od silnika, pojemności, roku wchodzi 595 gram czynnika R134a. Nadmienię też, że plastikowe nakrętki były niezakręcone, dokręciłem je kilka miesięcy temu. I w serwisie do którego jeżdżę regularnie facet powiedział, że nie ma możliwości żeby uciekło tamtędy, bo to jest jak wentyl w kole, mimo braku plastikowej nakrętki zawór się i tak nie otworzy. W innym warsztacie gdzie umówili mnie na środę powiedział koleś, że jak było nie zakręcone to mogło tamtędy uciec. Tradycyjnie co człowiek to opinia. Przyznam szczerze ze planuje w poniedziałek napełnić układ na 100% taką ilością jaką powinno być i u sprawdzonego serwisanta i wtedy już diagnozować czy działa, czy zlecać naprawę jak ponownie zacznie uciekać.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak słychać takie huczenie czy szuranie spod deski to mało czynnika . Czy to ten mechanik za mało wpuścił to nie wiadomo . Przez ten czas mogła się uszkodzić chłodnica ( na przykład kamień uderzył ) . Przypomnij sobie czy rano jak wsiadałeś do pojazdu i ruszał nawiew nie było dziwnego zapachu . Parownik klimatyzacji to znany temat .
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ten platikowy korek jest tylko do osłony. Pierwszy mechanik ma rację. To jest jak zawór w kole. Jak wciszniezz bolec po odkręceniu platikowego korka to dopiero uleci czynnik. Jak chcesz zobaczyć czy nie masz w układzie zero czynnika to wciśnij bolec w zaworze. Jak syknie to coś tam jest. U siebie w E87 silnik N47 będe zmieniał skraplacz. Po uzeupepnieniu klima działałą dwa miechy. Pomimo kontrastu nie widać było wycieku. Pojechałem na sprawdzenie nieszczelności azotem. Chłop nabił i czujnikiem sprawdził że uszczkodzona jest chłodnica klimy. Teraz tylko szukam czy do wymiany jej niezbędne jest wyjęcie chłodnicy i spuszczenie płynu chłodzącego, czy da rade wyjąć skraplacz bez tego.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Remote Start w autach EU oraz USA benzynowych z BDC3.

Opublikowano
  • Autor
Panowie, przypomniałem sobie, a może ma to związek. Dolewałem pare miesięcy temu trochę płynu chłodzącego do zbiorniczka i z czystej nudy połączonej z głupotą odkręciłem plastikowa śrubę od odpowietrzania nie wiem sam po co. Następnego dnia wyjechałem trochę pojeździlem z 15 minut, nagle komunikat mało płynu chłodzącego. Okazało się ze ukręciła się ta śruba/odpowietrznik i pluje tamtędy płynem. Wróciłem do domu cale szczęście miałem blisko z 500 metrów. Ukręcony gwint tej plastikowej śrubki wykręciłem przy pomocy rozgrzanego do czerwoności w kominku śrubokręta płaskiego. Na następny dzień kupiłem nowy odpowietrznik i musiałem dolać koło 2 litrów płynu. Potem kilka razy odpowietrzać aż przestało bąblować. Mogło to mieć wpływ na tą klime?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Remote Start w autach EU oraz USA benzynowych z BDC3.