Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Jak w temacie chciałem zapytać czy na feldze 20" 10 szerokość et37 wejdą mi z tyłu opony 255/35 czy będą trzeć? Zakładał ktoś taki setup?

Edytowane przez Galeks
Opublikowano

Felga 10 szerokości.

Właśnie wolałbym nie zakładać 275 jak podaje producent, bo to tylko 2.0d. Myślałem o czymś węższym na wyższym profilu.

Opublikowano
10 szerokości i et37 może być ciężko by to upchać. 9 cali z et 44 jest oem rozmiarem felgi. Więc może cztery takie same ? 275 zabierze Ci ciut przyspieszenia to fakt.
Opublikowano

Myślałem też o 265/30, a przód 245/35.

Aktualnie mam z tyłu na feldze naciągnięta 245/35 a naciągać już nie chce.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Wejdą spokojnie, ale opony 255 na 10 cali? Nie żartuj tylko zakładaj 275/30 lub 285/30.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Wchodzi 10,5 ET 35 na 285/30 R20, więc spokojnie twoje wejdą.
Opublikowano
Upewniam się, bo przez koronę nie mam jak do kraju pojechać i muszę zapłacić naprawdę dużo za te opony i nie chciałbym się zdziwić, że mi koło o nadkole ociera, bo za szeroko.
Opublikowano
Ale rozmiar opony do felgi i felgi do opony dobiera się pod katem parametrów technicznych koła a nie marki. To trochę jak z olejem niby jest olej OEM BMW, ale to tak naprawdę Shell a i są lepsze oleje ;) no i słynna gwiazdka bmw na kołach, tylko po to aby bmw dodatkowo zarabiało...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Bzdura. Kalkulator do wszystkiego jest do niczego.

Mercedes na 8,5x18 zakłada 245/35 a BMW 255/35.

A czasem na 7,5 BMW zakłada 205 a czasem 225, w zależności od modelu felgi.

Felga w jednej szerokości może przyjąć różną gumę w zależności co się inżynierom BMW spodoba.

Zobaczyłeś gdzieś kalkulator i już doradzasz w temacie opon. Trochę trzeba jednak siedzieć w temacie. Jak chcesz używać kalkulatora to używaj tego: https://www.willtheyfit.com/.

Kolejna sprawa jak ktoś do np. 3er włoży felgi 9 + 10 zamiast 8 + 9 i co, tez fabryczne opony polecisz? To nie takie proste. Temat rzeka, bo dodatkowo do szerokości felgi dochodzi ET i to ile miejsca jest w nadkolu na jakie wysunięcie.

A słynna gwiazdka BMW się nie przekonasz do czasu aż nie będziesz miał xDrive z mieszanym ogumieniem. To nie jest foliowa czapka i wymysł. Jesteś jednym z tych co stoją u mechanika Kazia i nawzajem sobie słodzą tekstami: „kiedyś to było, kto to widział panie i te gwiazdki wymyślili inżynierkowie..."?

Opublikowano

Odnośnie gwiazdki to jest film jak gość tłumaczy dlaczego stosować gumy on to nazwał OEM, na przykładzie Michelina.

Już nie chodzi tyle o tolerancje, ale inny skład gumy jest i inne opasanie w oponie o tym samym rozmiarze ale bez gwiazdki... No trochę trudno w to uwierzyć ale wyjaśnia że opona jest zamawiana tutaj akurat pod Bmw i według ich specyfikacji, no bardzo temat ciekawy.

Ja teraz zamówiłem 245/35r20 i 285/30r20, dziś przyszły to odrazu robiłem pomiary obwodów. 285/30/20 - 2118mm

245/35/20 - 2121mm może pół milimetra mniej. Trochę nijak się to ma do tego co pokazuje kalkulator. Chyba że chodzi o to że są bez ciśnienia. Przednia ma dalej obwód jakieś 2,5 mm większy od tylnej, myślę że od takiej różnicy napęd się nie posypie. Z ciekawości zmierzyłem 225/55r17 na których kupiłem auto, i niby 4 takie same gumy równo zużyte a też są różnice 2-3 mm na obwodach, nawet niewiem gdzie która była na aucie...