Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Od kilku tygodniu walczę z problemem układu chłodzenia w swojej e36 323i m52b25. Problem mianowicie polega na tym że gotuje mi wodę w zbiorniczku na rozgrzanym silniku. Płyn po zagotowaniu wylewa się przez zakręcony zbiorniczek. A gdy tylko ruszę płyn wylewa się na ziemię gdzieś w okolicy nagrzewnicy plus na podłogę pod kierownicą a silnik dostaje temperatury ponad normę. Do tego ogrzewanie ustawione jest na full a leci zimne. Pompa wody sprawna, termostat wymienimy otwiera się bo sprawdzałem we wrzątku chłodnica też nie cieknie. Test na uszczelkę głowicy robiony i wyszło wszystko ok. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć w czym jest problem.
Opublikowano

Masz w miarę jasny sygnał, że pod wpływem temperatury i ciśnienia w układzie dochodzi do rozszczelnienia tuż przed nagrzewnicą, co powoduje regularne ubytki płynu i zapowietrzanie układu. Wtedy nie masz obiegu, więc dochodzi do przegrzewania. Do nagrzewnicy płyn już nie dochodzi (częściowo lub całkowicie) stąd brak ogrzewania. Skup się na poszukiwaniu uszkodzenia w pobliżu grodzi lub po stronie wnętrza auta (w kierunku nagrzewnicy). Po mocnym wycieku z nagrzewnicy (lub któregoś przewodu), płyn może najpierw wypełniać wnętrze, a potem którymś nieszczelnym odpływem wypływać już pod samochód.

Albo masz uszkodzony któryś przewód (lub nagrzewnicę), albo to jakaś duperela w postaci nieszczelności na którymś połączeniu.

Jak daleko na skali dochodzi Ci wskazówka temperatury w krytycznych chwilach?

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png