Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z podświetleniem tych przyrządów:

-przyciski na kierownicy

-wszystkie włączniki szyb wszystkich czterech drzwi

-DTC i przyciski centralnego zamka w desce rozdzielczej

-przyciski radia / cd

WSZYSTKIE PRZYCISKI DZIAŁAJĄ NIE MAJA TYLKO PODŚWIETLENIA

sprawdziłem wszystkie bezpieczniki, każdy jest dobry

może ktoś miał podobnie

z góry dzięki za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rozumiem ,że podświetlenie zapalniczki z przodu działa????

Centralne podświetlenie - podsufitka przód , oświetlenie przycisków działa???

Oświetlenie przyrządów jest zasilane z modułu FRM Footwell. Jeśli miałeś jakieś zwarcie to ten moduł wyłącza zasilanie , np. na twoje oświetlenie. Bezpośredniego zabezpieczenia nie ma na to oświetlenie.

Najpierw odczytaj błędy, jeśli są związane z twoim oświetleniem, naprawa awarię, następnie skasuj błędy.

Bezpieczniki odpowiedzialne za zabezpieczenie modułu FRM Footwell...

# -02/2007

F36........30A

F41.......30A

F52........50A

F53........50A

# 03/2007 - 08/2007

F36.......30A

F41.......30A

F42........40A

F68.......40A

# + 09/2007

F41........30A

F81........30A

F84........40A

F86.........40A

Na przyszłość, lepiej będzie jak podasz siedem ostatnich znaków numeru Vin. Łatwiej będzie można znaleźć odpowiedni bezpiecznik .

Opublikowano

Nie posiadam zapalniczki z przodu.

Tak podsufitka świeci, podświetlenie tez.

ostatnie cyfry vinu: VF74098

Wszystkie bezpieczniki sprawdzone

Znalazłem na innym forum taki sam problem identyczny z moim, okazało sie tam ze przyczyną były żarówki wymienione na ledowe (te żarówki w podsufitce)

u mnie w aucie wszystkie żarówki są orginalne

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli chodzi o zapalniczkę z przodu doprecyzuje, chodziło mi o gniazdo zapalniczki.

Patrząc na schemat elektryczny , to moduł FRM do zasilania oświetlenia instrumentów , ma dwa przewody plusowe.

Jeden odpowiada za oświetlenie przycisków na kierownicy oraz DTC i przyciski centralnego zamka w desce rozdzielczej.

Drugi odpowiada za resztę oświetlenia .

Wspomniane wcześniej oświetlenie , oświetlenie centralne - przód , podsufitka działa..... Kolejne odbiorniki już nie , a są podłączone do tego samego przewodu.

Moim zdanie musisz znaleźć przewód idący od modułu FRM, który zasila te wszystkie odbiorniki i szukać najprawdopodobniej ułamanej wiązki.

Tak samo zrobił bym z pierwszym przewodem, może ulamaly się w podobnym miejscu????

Podam ci kolory przewodów oraz nr. pinów z jakiej kości wychodzą. Moduł FRM znajduje się pod deską rozdzielczą na słupku A po stronie kierowcy. Do modułu wchodzą trzy kości . Ciebie interesuje kość leżącą bliżej drzwi kierowcy i kość od strony silnika ,bliżej deski rozdzielczej.

Kolory obydwu przewodów to szaro - czerwony.

Piny w których są te przewody to ....

- kość bliżej drzwi kierowcy pin nr. 21

- kość od strony silnika , pin nr. 48

Powodzenia.... :cool2: