Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie. W zeszłym tygodniu kupiłem w Belgii e92 n47 w automacie. Po samochód bezwypadkowy i w pełni sprawny pojechałem ze znajomym handlarzem 1200 km w jedną stronę. Na miejscu po zagrzaniu się auta okazało się, że ubywa płynu chłodniczego, płyn bulgocze, kapie z wydechu, trochę dymi na biało. Masła na korku nie widziałem, płyn z olejem się nie miesza. Jak to zobaczyłem to się przeżegnałem, ale, że jestem bardziej entuzjastom motoryzacji niż ekspertem to zaufałem koledze. Powiedział, że to pewnie uszczelka pod głowicą i ogarnie się to za 2 tysiące spokojnie.

Dzisiaj dzwonię umawiać się do jakiegoś mechanika, 4 z 5 jak to usłyszało to powiedzieli, że się nie podejmą. Ostatni z nich ma termin na za 2 tygodnie, ale kazał nastawić się na szukanie całego słupka, bo podejrzewa pękniecie na cylindrze.

Powiem szczerze, że niezły zonk.. Narazie żyje nadzieją, że to jednak UPG, coś z głowicą, albo słynna chłodniczka EGR. Orientuje się ktoś ile kosztuje ewentualna usługa przełożenia całego słupka? (Cena słupka +/- 5 tysięcy). Turbo i wtryski mają niespełna 2 lata. Rozrząd też jeszcze ok. Jestem na siebie mocno zły bo jechałem po w pełni sprawne auto, kupiłem do "naprawy", a zaraz się okaże, że cały silnik na złom..

Miał ktoś podobną sytuacje i może coś podpowiedzieć?

Pozdrawiam Marcin.. :mad2:

Edytowane przez iordan
Opublikowano
W n47 zdarzają się pęknięcia bloku.

Wiem, nie neguję tego, ale chyba nie jest to jedyna przyczyna takich objawów?