Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Wczoraj podpiąłem bTool i wyskoczył mi błąd 283400 Oxygen sensor after cat., activation heating Open circuit. Samochód z premium selection na tej ich gwarancji - na zasadzie ubezpieczenia (sprawdziłem, elektroniczne elementy sterowania układem wydechowym wchodzą w zakres). W jaki sposób mam im powiedzieć o tym błędzie ? Mówić że zapalił się check i mają to sprawdzić czy macie jakieś inne pomysły?

W ogóle co ten błąd powoduje? Bo samochód jeździ tak jak jeździł i w zasadzie nie widzę jakiejkolwiek różnicy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kody błędów BMW

Informacje o błędach

Opis kodu błędu

DDE wykrywa przerwę w obwodzie na stopniu wyjściowym:

ogrzewanie czujnika tlenu, czujnik tlenu za katalizatorem.

Warunki kodu błędu

Ogólne warunki Monitorowanie jest aktywne, jeśli napięcie akumulatora jest większe niż poniższe napięcie minimalne. 10700 mV

Napięcie sterownika: 9,5 V do 16 V.

Stan terminala

Warunki jazdy

Stan czasu uszkodzenia

Usterka jest wprowadzana, jeśli występuje dłużej niż następujący okres (czas odbicia): od 2000 ms do 5000 ms (w zależności od wersji).

Plan serwisowy

1. Sprawdź

przewody i połączenia wtykowe 2. Jeśli przewody i połączenia wtykowe są w porządku:

Wymień czujnik tlenu za katalizatorem.

Wpływ na błąd

Żaden

Ostrzeżenia

Światła ostrzegawcze Lampka kontrolna awarii

Komunikaty w Centrum sterowania

Uwagi serwisowe

Sprawdź rezystancję grzałki sondy lambda na czujniku tlenu.

Wartość zadana w temperaturze pokojowej: ok. 3 omy.

Uwaga: Rezystancja elementu grzejnego jest silnie zależna od temperatury (rezystancja wzrasta wraz ze wzrostem temperatury).

W przypadku wymiany czujnika tlenu należy wykonać następującą funkcję serwisową: Usunąć adaptacje, układ wydechowy.

© 2021 - BMWFaultCodes

• 1 rok później...
Opublikowano
Ok, tylko w jaki sposób zgłosić to do serwisu ?

Dzisiaj mam to samo co i Tobie wyskoczyło, powiedz mi czy ta cudowna gwarancja premium selection Ci to uznała ? Bo odemnie chcą na wstępie wydębić 500zł za podłączenie komputera..