Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W sumie to sam już nie wiem, czy tak było wcześniej czy może bardziej zacząłem zwracać uwagę na dziwny dźwięk.

Podczas powolnej jazdy, np. w korku, gdy bardzo delikatnie operuję gazem, pojawia się takie bardzo ciche piszczenie po odpuszczeniu gazu. Piszczenie trwa ok. sekundy i cisza, za każdym razem podobnie (silnik musi być rozgrzany).

Jeśli nie dodaję gazu tylko podjeżdżam puszczając hamulec to tego piszczenia nie ma.

Nie wiem czy pojawia się podczas normalnej jazdy bo jest na tyle ciche, że przy wyższych obrotach dźwięk nie przebije się przez szum silnika. Radio też musi grać bardzo cicho lub wcale aby to usłyszeć.

Myślałem, że to odma gdzieś przepuszcza, wymieniłem obie membrany ale efektu brak. Jak było tak jest.

Może tak ma być, może jakiś mechanizm tak pracuje? Jeszcze mi przyszło do głowy, że to nastawnik zmiennej geometrii kolektora taki dźwięk wydaje...

Ktoś, coś?