Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Świeżak na forum :D . Zakupiłem comboxa telematik i przymierzam się do instalacji w moim F10 520d z 2011 roku. Auto golasek bez TCU i MULF w bagażniku (sprawdziłem organoleptycznie), system cic_mid (mały ekran), bez USB w podłokietniku. Pogrzebałem w internetach i mam ogólne pojęcie co i jak. Wiem, że potrzebuje adapter, pętlę diagnostyczną do złącza anteny i że trzeba zakodować comboxa w systemie przez enet (kabel i oprogramowanie już mam, bo aktualizowałem mapy). Zależy mi na bt audio i połączeniach telefonicznych. Tylko moje pytanie brzmi jak to podłączyć? Montuje go w desce rozdzielczej czy te złącza do MULF i TCU są w bagażniku tylko ich nie widzę?

I jeszcze jeden problem nie mam mikrofonu, który też chcę zainstalować, ale nie w podsufitce tylko za (nad) zegarami. I tutaj też bym prosił o pomoc.

Swoją drogą brak bt w podstawowej wersji auta klasy premium to kpina. Rozumiem, że można sobie "spersonalizować" wyposażenie, ale bez przesady.

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
Przy takim golasie jak Ty masz daruj sobie montaz combox. U Ciebie musisz duzo rzeczy ciagnac, dorabiac, dokupic - nie oplacalne. Chcesz BT audio i telefon zakup sobie ekran wiekszy z androidem.
b72b536e244610f0med.jpg
Opublikowano

Powiem tak. Combox już jest w drodze, bo za szybko się podpaliłem (130 zł z przesyłką, nie mogłem się powstrzymać). Mam trochę sprzętu serwisowego i trochę naprawiam elektroniki (przeważnie z powodzeniem :D ). Większość adapterów/podłączeń planuję zrobić samemu, tylko potrzebuje jakieś schematy jak to podłączyć. Combox przyjdzie z odciętymi wtyczkami, więc już część złącz mam. Znalazłem schemat wpięcia comboxa przez złącza tcu+mulf, ale ten statek odpłynął. Bardziej mnie ciekawi, gdzie to się wpina? U mnie bezpośrednio do CIC czy coś tam jeszcze po drodze jest? Jakbyś mógł mnie naprowadzić, podrzucić jakiś schemat, to będę miał co robić po pracy. Widziałem gdzieś, że montują comboxa w desce rozdzielczej jak te boxy z androidem. Kodowanie myślę, że też ogarnę.

Dzięki :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ok, jestem po udanej instalacji comboxa do mojej F10. Poniżej wrzucam opis dla potomnych.

Po pierwsze dzięki za wsparcie techniczne dla KL4K50N i dla gk tds.

Instalacja dotyczy aktywowania funkcji bluetooth audio + telefon w BMW F10 z 2011 r.

Ja fabrycznie nie miałem żadnych modułów/wyprowadzeń (TCU/MULF) w bagażniku, ani mikrofonu tylko HU_CICMID.

Do aktywacji bluetooth audio wystarczy:

1. zasilić comboxa albo ze złącza QUADLOCK (złącze do CIC) albo bezpośrednio ze skrzynki bezpieczników w schowku;

2. wpiąć comboxa do sieci światłowodowej MOST, co w sumie może przysporzyć trochę problemów, ale wystarczy zwrócić uwagę na strzałki na konektorach i wpiąć comboxa tak, żeby zamknąć pętle (opis w schemacie poniżej);

3. podłączyć mikrofon do comboxa dla hands free calling, który można schować za zegarami (ostrożnie bo łatwo urwać mikrofon przy przeciąganiu przewodów, wiem z autopsji);

4. dokupić i podłączyć antenę bluetooth do comboxa.

Tutaj schemat podłączenia: https://drive.google.com/file/d/1Pk7KVYoeXKWGQ85_GiztsT8-1t_XInro/view?usp=sharing

KODOWANIE

Potrzebujemy kabla ENET, a samo kodowanie robimy przez E-SYS (wymagane pliki psdzdata) w następujący sposób:

5.1 podpinamy kabel do złącza OBD pod kierownicą, i klikamy ikonkę Connect i wybieramy Connection via VIN.

5.2 odczytujemy VO (aktywujemy FA) oraz SVT i zapisujemy pliki jako kopię na wszelki wypadek;

5.3 następnie edytujemy VO (aktywujemy FA) i w FAList/FZAuftrag/Type/SALAPA-Element dodajemy kody 6VC (kontrola combox) i 644 (fukcje bluetooth audio), zapisujemy kody i zapisujemy zmienione VO;

5.4 wracamy do EXPERT MODE -> VCM, wczytujemy zmodyfikowane VO (przeliczamy FA), w zakładce Master wybieramy Write FA FP (zapisujemy zmiany w aucie).

5.5 wracamy do Coding i odczytujemy VO (aktywujemy VO), odczytujemy SVT wyszukujemy HU_CICMID (folder!!!) i kodujemy (code nie code FDL).

Uwagi ogólne:

Problemem jest upchanie comboxa w desce rozdzielczej. Ja zrobiłem w ten sposób, że zdjąłem górną część obudowy i spiąłem dolną część z PCB trytką (pełna profeska). Po tej operacji udało mi się go upchać jak na zdjęciu poniżej, w luce pomiędzy ekranem a schowkiem.

https://drive.google.com/file/d/1ef8iJmaaOELEvUyK2J6U3f1ntxQVjjf_/view?usp=sharing

Dla combox telematik 12v+ jest na pinie nr 2, a dla comboxa bez telematik 12v+ jest na pinie nr 1.

Jeżeli chodzi o przygotowanie adapterów, to na "popularnym serwisie aukcyjnym" znajdziecie adapter QUADLOCK żeński/męski (za ok. 40 zł), z pokryciem pinów 1:1. Rozcinamy odpowiednie przewody, ściągamy izolację i dolutowujemy wyprowadzenie, izolujemy taśmą lub rurką termokurczliwą, spinamy trytką przewody tak, żeby się nam nie majtały. Starajcie się dorwać na "popularnym serwisie aukcyjnym" comboxa (dla serii Fxx koniecznie z oznaczeniem BN2010) z odciętymi wtyczkami, do których możecie dolutować wyprowadzania. Inna opcja to zasilenie comboxa przez adapter do skrzynki bezpieczników. Poniżej zdjęcia.

https://drive.google.com/drive/folders/1z65cnZOo8rnk4yzpsWXv3iUlEZrsj58k?usp=sharing

Jeżeli chodzi o lutowanie, to zachęcam was do kupienia zwykłej stacji lutowniczej z regulacją temp. za ok. 50-100zł oraz koniecznie topnika, co wam znacznie podniesie komfort pracy.

Na koniec życzę powodzenia i cierpliwości przy instalacji.

Edytowane przez szpejter
  • Lubię to 1
Opublikowano
O kurka, to gratulacje za robotę. Szybko nawet Ci poszło :cool2: Wszystko Ci działa, jesteś zadowolony?
b72b536e244610f0med.jpg
Opublikowano
To co chciałem działa, czyli streaming muzyki i połączenia po bt. Czekam jeszcze na mikrofon, bo urwałem przy przeciąganiu przewodu za zegary. Były chwile zwątpienia, bo nie ma w desce rozdzielczej miejsca na comboxa, ale po ściągnięciu obudowy się zmieścił. Zobaczę jak jakość rozmów na lutowanym mikrofonie i dam znać. Telematyki nie ruszałem, ale tez jest do zrobienia.
Opublikowano
W BMW wszystko jest do zrobienia :) :cool2: :norty:
b72b536e244610f0med.jpg
Opublikowano

właśnie dokłądam combox do F25 + cic high, fabrycznie siedzi radio Prof.

Zastanawiam się co z anteną GPS czy idzie ona z Combox czy z HU? Zarówno HU jak i Combox na schematach mają antene GPS nie wiem czemu oba.

Druga rzecz gdzie podłączałeś antene BT? Fabrycznie mam nad nogami kierowcy pudełeczko z BT i także sądwa podłączenia jedno pod pudełeczko nad nogami a drugie pod antente w dachu...

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Mam pytanie czy opisywany w temacie combox wersja 2010 podejdzie do bmw E60 z CIC? Tutaj F10 też ma CIC czy to jakaś inna wersja?

Ciężko znaleźć jakiegos cosboxa do e60

Opublikowano
Do serii Exx jest combox z oznaczeniem BN2000. Znajdziesz ale są droższe niż do serii F. W serii E jest chyba CCC a nie CIC, chyba ze robiłeś przeróbkę.
Opublikowano
Do serii Exx jest combox z oznaczeniem BN2000. Znajdziesz ale są droższe niż do serii F. W serii E jest chyba CCC a nie CIC, chyba ze robiłeś przeróbkę.

Dzięki za odpowiedz. Mam oryginalne CIC (z tego co wiem) moje e60 jest z końca 2009r