Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem w trakcie zmiany audio w swoim samochodzie.

Całość napędzam Alpiną 9853R

Z tyłu z samochodem były Hertz DSK 690 i chyba je zostawie.

Wczoraj dostałęm w "spadku" od brata w dobrej cenie (':cool2:')

Wzmacniacz Helix H500 Espirit

4 Ohms/13,8 V 4 x 60/120 W + 1 x 170/340 W

Wydaje się to dobrym sprzętem choć super znawcą nie jestem

Teraz zastanawiam się nad przodem (wraz z samochodem był stary zestaw Focal gra całkiem nieźle ale czegoś brakuje)

Jak dam głośno i jest mocny bas to zaczynają bzyczeć i pierdzieć

Myślę albo o wymianie i wstawienie 16 w drzwi + wyciszenie

Choć wiem że dużo roboty będe miał

Oraz jakimś subie do bagażnika

Co byście doradzili celuję w klasę średnią sprzętu.

Czy może zostawić te 13 w fabrycznych miejscach i sub wystarczy?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Podejrzewam ze miejsca pod te 13 nie zostały wygłuszone i dlatego przy pewnej głosnosci zaczynaja one charczec.

Jesli chcesz zakładac 16 do drzwi to jak najbardziej, bo roznica jest ogromna nawet miedzy 16 na starych miejscach. Wiem poniewaz kolega sie uparł zeby nie dziurawic drzwi tylko wygłuszyc i zrobic dystanse na 16 w stare miejsca, i jest to 60% tego co te głosniki robia w drzwiach.

Wzmacniacz jest ok, sam mam podobny i powiem Ci ze jest bardzo szybki i precyzyjny, ale to nie jest potwor jesli chodzi o moc jaka oddaje na suba. głosnik 200 rms to max wiec jesli zalezy Ci na łupaniu i ruszaniu flakami to Helix nie jest do tego stworzony.

Ja na Twoim miejscu wywalił bym tył, na wzmaku zmostkował przod + tył (o ile jest taka mozliwosc) miałbys wtedy ok 100 W RMS na kanał przy 12V, załozył konkretne głosniki do przodu i skrzynie do bagaznika.

Ja mam przerobione drzwi na 16 wiec jesli chcesz zobaczyc zdjecia to mam zrobione własnie cały montaz. Wyszło bardzo tanio a w zakładzie CA chcieli ok 600 zł :nienie: pracy jest duzo ale efekt :jawdrop: bas z drzwi rusza łydkami :cool2:

Jak widzisz to wszystko zalezy od tego ile masz kasy, czego słuchasz i czego oczekujesz.

Co do skrzyni to jeszcze nie mam ale zakupiłem juz glosnik wiec w najblizszym czasie cos sie bedzie działo.

Pozdrawiam

Opublikowano
te 200RMS bedzie za malo na suba do E36. Poprostu jest to tak zrobione ze baz ma trudnosci z przedostaniem sie do srodka. Chyba ze masz rozkladane fotele z tylu to tam przynajmniej nie ma tej blachy za siedzeniami i gra to lepiej. Na przod HSK polecam i bedziesz napewno zadowolony!! To jets taki moj pierwszy strzal, choc jest duzo dobrych firm ktore dla normalnych sluchaczy nawet nie sa znane. A do suba wcale nie musi byc wzmaka bardzo dobrej klasy!!

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
Na przod HSK polecam i bedziesz napewno zadowolony!! To jets taki moj pierwszy strzal, choc jest duzo dobrych firm ktore dla normalnych sluchaczy nawet nie sa znane. A do suba wcale nie musi byc wzmaka bardzo dobrej klasy!!

Hsk?? moze uzasadnisz swoja wypowiedz, nawet nie znasz preferencji, nie wiesz czego On oczekuje, z tego co widze to zakochałes sie w tym hertzu :mad2: i swiata poza nim nie widzisz a sa zestawy w granicach 350 zł ktore bija go na łeb i nie urywaja uszu wysokimi tonami.

Do suba nie musi byc wzmaka bardzo dobrej klasy?? myslisz ze moc to wszystko :duh: nie kazdemu zalezy zeby w aucie nawalało basem i tyle.

Jest jeszcze kilka parametrow ktore sa nie mniej wazne jak moc ale Ty masz swoje zdanie i tyle.

Jak dla mnie to na pierwszym miejscu jakosc scena itd. nie moc!!

Gdybys posłuchał tego Helixa to moze bys zrozumiał jego wyzszosc nad np. monacorem choc mocy ma mniej.

Co do 200-250W w bagazniku to mysle ze wystarczy a dokładnie cos powiem jak załoze u siebie Phase Highgrade. mysle ze sobie poradzi :norty:

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Witam

Słucham głównie Rocka i HipHopu oraz mieszanek tych muzyk.

Nie zależy mi na tym by mnie było słychać w całym mieście

a by bas był ładny przy każdej głośności.

Co do HSK to powiem szczeże miałem w Peugocie 307 takie

(nim mi pegout nagle nie odjechal spod domu :mad2: )

i jeśli chodzi o bas to był nawet nawet

ale tweetery jak dla mnie są za piskliwe

Jeśli chodzi o wyciszenie tych 13 to rzeczywiście nie są wyciszone

(właśnie się do nich dokopałem)

Ale miłem właśnie 16 w wyciszonych drzwiach i w mojej E36 mi tego

brakuje, te FOCALE grają fajnie ale czegoś im brakuje :nienie:

Myśle że ojcu je zamontuje a sobie zrobie 16

DJkarol jak możesz to za pomoc bedę wdzięczny info i zdjęcia

na mail poproszę [email protected]

Zastanawiam się nad DLS na przód lub PowerBass

Słyszałem u kolegi PowerBass L6 czy jakoś tak

i grało to lepiej od Hertza (tweeter 100x a i bas głębszy i czystszy

lepszy moim zdaniem )

Nie chce chyba wydać więcej niż powiedzmy 600 zł

Co do SUBA powiedzmy max 800 zł

Co do suba to myślałem o ROCKFORD RFP 4412 PUNCH

* 12" Punch 'HE' series subwoofer

* 200W RMS power handling

* 400W Peak power handling

* 2.5 inch voice coil diameter

* 87.6 dB SPL (dB @ 1w/1m)

* Frequency range: 26Hz-250Hz

Co do tyłu to narazie zostawię ktoś się namęczył

(obudowy w bagażniku porobił itp. )

zostawię i zobaczę jak to wyjdzie z Subem

Co do wzacniacza to widzę że ma sporo pokręteł

do regulacji kanału SUBA nie wiem czy sam to zestroję np.

Czy wiecie co to może Phase Control 0 - 180 stopini ?

a i radio ma co nieco do regulacji basu

Pozdrawiam

Edytowane przez dzeq_
Opublikowano

co do DLS to R6A maja niezły wykop ale potrzebuja troche mocy wiec nie wiem czy ten helix by im wystarczył, boje sie ze nie.

Mozna je czasem dostac na Alle... za ok 650 zł

Rockforda nie słyszałem ale jak juz wspomniałem zakupiłem Phase Linear Highgrade 10 ma 250 rms i mysle ze do hip-hopu nadał by sie jak najbardziej ma super niskie zejscie i duza efektywnosc z rockiem troche gorzej. czasem tez mozna go dostac okazyjnie na Alle...

Słyszałem gdzies ze w sedanie mozna w jakis sposob odkrecic troche tylne siedzenia i zrobic "szpare" wowczas basior przedostaje sie do kabiny

Czy wiecie co to może Phase Control 0 - 180 stopini ?

To przesuniecie fazy subwofera

Co do zdjec to odezwij sie na gg to wysle Ci linka do zdjec

nr.6717722

Pozdrawiam

Opublikowano

Do suba nie musi byc wzmaka bardzo dobrej klasy?? myslisz ze moc to wszystko :duh: nie kazdemu zalezy zeby w aucie nawalało basem i tyle.

Jest jeszcze kilka parametrow ktore sa nie mniej wazne jak moc ale Ty masz swoje zdanie i tyle.

Jak dla mnie to na pierwszym miejscu jakosc scena itd. nie moc!!

Gdybys posłuchał tego Helixa to moze bys zrozumiał jego wyzszosc nad np. monacorem choc mocy ma mniej.

Pozdrawiam

Nie mialem na mysli Monacora to po 1!!

Nie wiem czemu krytykujesz moj sprzet to po 2!!

Ten Helix by nawet nie ruszyl tych moich Hertzow to po 3!!

Po 4 gdzie napisalem ze ma wybrac Monacora??

Po 5 gdzie napisalem ze moc jest najwazniejsza??

Po 6 uwziales sie na mnie bo zamiast miec przodu zrobionego mialem suba ze starego auta.

Zamiast pogadac i udzielic info to tylko wiielka krytyka ci w glowie.

I nie wiem czemu ty sie na DLSy uwziales jak ja na HERTZ-e.

Niech kolega kupi wzmak STEGA 4 kanalowke i bedzie zadowolony jesli chodzi o Hip Hop.

DLS ma dobre suby a wysokotonowki sa daremne!!

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

Wiec tak:

Ja sie nie uwziałem na dls tylko zasugerowałem ze maja niezły wykop (najlepszy woofer w tej cenie) a kolega szuka w takiej cenie i podał swoje preferencje. Co do tweetera dls w zestawie R6A do mylisz sie ze sa daremne, trzeba tylko wymienic 1 element i jeden usunac w zwrotnicy i jest ok.

2,3.ja nawet nie chciał bym tych 2 hertzow za moje jedyne 250 W RMS wiec nie rozumie tej odpowiedzi a moj Helix Ruszył by je spokojnie :twisted2:

Kolega tez słuchał hertzow, nawet miał i tez niezbyt sie podobały

Na przod HSK polecam i bedziesz napewno zadowolony!!

Uzasadnij, jak to stwierdziłes, chyba ze to Twoj sasiad i znasz jego preferencje, przeciez dla niektorych w tym przedziale cenowym to syf :mad2: to sie odczepie

A do suba wcale nie musi byc wzmaka bardzo dobrej klasy!!

Niby dlaczego????

Po 5 gdzie napisalem ze moc jest najwazniejsza??

Jak to gdzie, przeciez napisałes ze 200 rms to mało.

Zamiast pogadac i udzielic info to tylko wiielka krytyka ci w glowie.

Ja koledze udzieliłem informacji, ale nie lubie jak ktos wypisuje takie bzdety i poleca wszystkim hertza tytlko dlatego ze go ma, ja nie mam DLSa R6

Polecam Ci jakies dobre forum CA gdzie bedziesz miał mozliwosc dac upust swojej fantazji.

Pozdrawiam

Opublikowano

Widzę panowie, że powoli zaczyna się robic nieprzyjazna atmosfera w tym temacie, więc wypowiem się tylko co do suba Rockforda RFP4412.

Jestem użytkownikiem tego wspaniałego suba i wymienię jego kilka zalet:

Super brzmienie,

Bas schodzi wystarczająco nisko, aby zapewniał przyjemny dźwięk, (nie jakieś tam wymyślone schodzenie basu poniżem możliwości odbioru dźwięku przez ucho ludzkie),

Doskonała dynamika nawet w skrzyni bass reflex (trzeba dobrać odpowiednią długość portu bass reflex, aby grał naprawde głośno - mi to zajęło jakiś czas a teraz gra naprawde świetnie),

Moc 200 rms i 400 max jest wystarczająca do przebicia się do wnętrza kabiny i przy dobrym wzmacniaczu rozkręconym na 3/4 mocy jak wymieniony Helix z pewnością może spowodować mocne uderzenie basu na granicy bólu (oczywiście nie przy każdej częstotliwości)

Efektywność 87,6 dB choć trochę mała to z pewnościa prawdziwa, co zapewnia bardzo głośny i dynamiczny bas

Kto choć raz wozil w bagażniku suba Rockford`a to z pewnością nie zamieni już na innego :cool2:

Rockford to doskonały przykład znakomitej jakości za trochę większą cenę niż Hertz, JBL, itp.

A teraz do powyższej tezy przykład:

Dlaczego Rockford a nie Hertz czy JBL:?:

Odpowiedź a dlaczego BMW a nie Volkswagen, Opel czy Ford

Reszta pozostaje do waszej interpretacji :8)

Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano
jakos nie zauwazylem zebys wspomnial o wymianie tego elementu koledze. Dlaczego ma stracic na jaskosci dzwiki wlasnie przez to?? Dopiero jak ja powiedzialem o tym to o czyms nadmieniles. Moze kazdy ma inny gust ale ja ma takie zdanie na DLS-a takie jak ty masz na HSK czy nawet Hertza. Popsrostu nie podoba mi sie ten dzwiek. Do tego mam w tej firmire wielki upust na glosniki. Serwis jest super. MIalem kumpla ktory spalil suba Hertza. WYslal do serwisu i wymienili mu na nowa cewke. Powiedz mi gdzie by w serwisie przyjeli ci spalony glosnik z twojej winy?? Nie bede sie sprzeczal co lepsze bo kazdy ma inne ucho i inny gust, ale ty nie potrafisz normalni zwrocic uwagi tylko od razu badziewie i inne teksty. Powodzenia w CA!

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

Co do waszej sprzeczki pomiedzy głośnikami 13 cm DLS i Hertz to miałem okazje testować modele DLS B5 i Hertz DSK jednak tylko w sklepowej szafie. Głośniki basem grały podobnie ale co do tonów wysokich Hertz ma ich trochę więcej niż DLS. Efekt tego jest taki, że Hertz przy małej mocy gra super i miło cyka sopranikami a DLS gra minimalnym niedosytem tonów wysokich co jest pewnie tylko kwestią przyzwyczajenia i pojeżdżenia tydzień w aucie. Natomiast sprawa zaczyna się komplikować przy dużej głośności. Otóż wysokie tony Hertz`a zaczynają się zlewać i nieco przeszkadzać, podczas gdy DLS gra naprawde świetnie.

Niewiem jak grają te modele zamontowane w aucie i niewiem jak grają wyższe modele typu HSK i R6A

Będziesz Musiał Wyprzedzać
Opublikowano (edytowane)

Witam

Panowie ale po co te kłutnie, o gustach się nie rozmawia

jednemu pasują tweetery Hertza innemu DLS, HELIX, BRAX a jeszcze innemu PowerBASS czy nawet BOSHMANN

Radek_bmw: Dzieki za informacje na temat Suba, myśle że mnie przekonałeś - A propos sprzeczka dotyczyła 16 a nie 13 :)

Co do wymontowywania czegoś z Tweeterów to rozmawiałem

ostatnio z osobą która montuje Car audio i powiedziała mi, że w większości tweeterów coś się przerabia(np własne zwriotnice)

by były przyjemniejsze dla ucha, słuszałem u mniego wczoraj Hertze HSK po przeróbce i rzeczywiście grały o niebo lepiej od co to je kiedyś miałem, ale i tak jak dla mnie czegoś im brakuje ale może sie czepiam.

Dajmy na luz wystarczy że kaczory się kłucą ze wszystkimi, troszkę tolerancji się przyda wszystkim :)

Pozdrawiam

Edytowane przez dzeq_
Opublikowano

Tu nie chodzi o kłotnie, tylko jak czyta sie dział Car Audio to wszedzie tylko Hertz Hertz Hertz zachwalany przez jedna osobe, wszystkim ta firme poleca, nie wiedzac czego ktos oczekuje.

Pozdrawiam

Opublikowano
ja w swoim compakie wrzucielm do bagaznika skrzynie bass reflex z glosnikiem firmy polk audio model db 124. napedzam to wzmakiem carpower hbp 1502. gram to jak na moje ucho calkiem przyjemnie i uwazam ze dosc mocno :), nawet za mocno dlatego mysle teraz na skrzynia zamknieta.. radyjko pioneer deh 7700. glosniki narazie standard, mysalem o czyms ale nie wiem co wsadzic :P.. pozdro