Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam następujący problem: żeby zatrzasnąć bagażnik muszę kilkukrotnie przywalić klapą dość mocno i łapie dopiero za 10tym razem . Gdy już zamek się zatrzaśnie to zamyka i otwiera się z centralnego bez problemu. Problem dotyczy jedynie zatrzaskiwania klapy. Ten mechanizm, który jest w klapie chodzi dobrze i palcem mogę go zamknąć bez problemu oraz reaguje na wciśnięcie wkładki. Co to może być?

Drugim problemem jest to, że sama wkładka po naciśnięciu w celu otwarcia mi nie odskakuje. Muszę wtedy przywalić od wewnętrznej strony klapy ręką, żeby wróciła do swojej pozycji abym mógł ponownie ją użyć do otwierania. Napsikałem wokół niej i na nią smaru oraz powciskałem kilkukrotnie i jest minimalnie lepiej. Jak dostać się tam aby jakoś "od wewnątrz" tam nawalić smaru?

Opublikowano
Siema, sam "zamek" czyli mechanizm zamykania, który łapie za rygiel jest regulowany dwoma śrubami - musisz się pobawić. Element z wkładką demontujesz od środka, po zdjęciu tapicerki. Wszystko będziesz widział, ale przygotuj zapas cierpliwości, bo trochę tam ciasno.
Opublikowano
Udało mi się ściągnąć "guzik" który służy do otwierania. Wymoczyłem go w preparacie do mycia, wyszlifowałem papierkiem zarysowania na wkładce i porządnie nasmarowałem a dodatkowo skróciłem lekko sprężynę naciągając dodatkowe 3 zwoje, gdyż straciła swoją moc po latach. Klapę wystarczyło wyregulować porządnie na odbojach i już ładnie się zamyka :-)