Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów,

Dziś rano po odpaleniu auta motor zaczął dziwnie pracować, a mianowicie chodzi mi o stukanie przez co brzmi jak diesel. Poczytałem trochę, że kultura pracy N43 jest trochę głośniejsza, ale to cykanie zwróciło moją uwagę bo nigdy przedtem tego nie słyszałem... Dźwięk dochodzi jakby z prawej strony silnika, nie znam się na mechanice zatem bardzo proszę o pomoc. Dźwięk staje się słyszalny gdzieś po 10 - 15 sekundach odpalenia już rozgrzanego silnika. Załączam link do nagranego przeze mnie filmiku.

Dodam, że auto nabyłem rok temu w Lipcu i poprzedni właściciel robił rozrząd około 5 mies. przed sprzedażą, czyli około 1.5 roku temu był robiony. Z dodatkowych rzeczy od jakiegoś czasu podejrzewam wtryski, że są do roboty (wibrację na jałowym biegu, większe spalanie, dymienie). Czy może mieć to jakiś związek?

Opublikowano

Wizyta u mechanika będzie dopiero w poniedziałek, stąd mój post tutaj, aby wcześniej dowiedzieć się czy jest powód do obaw :cry:

edit: Właśnie wprowadzałem auto pod garaż i wydaję mi się że coś odkryłem. Czy to charakterystyczne delikatne cykanie w tych motorach N43 (które jest zupełnie normalne) ma coś wspólnego z wtryskiwaczami? Wydaje mi się że to właśnie ten sam dźwięk tylko po tych około 15 sekundach robi się znacznie głośniejszy i słychać go coraz mocniej wraz ze wzrostem obrotów, czy to na jałowym czy podczas jazdy - bez różnicy.

Opublikowano
Nie mam za szerokiej wiedzy mechanicznej ale daj znać jak dostaniesz info od fachowca co to takiego. Trzymam kciuki żeby to nie było nic wielkiego :8)