Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odkąd odebrałem swoją 430 z salonu przejechałem nią równo 900km (dziś pękło).

W tym czasie zauważyłem sporo dziwnych rzeczy, możnaby rzec wad, o których ciężko coś znaleźć na forum.

- pedał gazu po kilkunasto-, czasami kilkudziesięciominutowym postoju zakleszcza się. Jego wciśnięcie przed jazdą powoduje "strzelenie" plastiku, po czym pedał chodzi normalnie.

- po nocy gdy auto odpala, popychacze zaworów klepią jak w starym struclu. oczywiście ucicha to dość szybko ale nawet moja 20-letnia alfa w dieslu kulturalniej odpalała. Czy to oleje longlife, czy coś tu jest nie tak?

- dmuchawa piszczy. Nie dam głowy że to dmuchawa, może klapki nawiewu, ale piszczenie słychać gdy nagrzeje się nagrzewnica i zwiększają się obroty dmuchawy, po czym po kilku-kilkunastu sekundach na takiej mocy nawiewu dmuchawa ucicha. Dziś 2 razy podczas 3km odcinka.

- już w momencie odbioru z salonu z tylnego lewego koła coś piszczało, dźwięk metaliczny lecz niski, jak jakaś przemysłowa maszyna, pani z miejsca pasażera stwierdziła że to musiał być dźwięk z zewnątrz, ale w drodze z salonu (200km) po każdym postoju ewidentnie coś piszczało z kół po ruszeniu, a po chwili jazdy ucichało

- przy cofaniu i hamowaniu ewidentnie mocne uderzenia z tylnej belki. nie sprawdzałem czy to jakieś wyposażenie w bagażniku (a może nie przykręcili akumulatora???) ale pamiętam że X lat temu BMW miało problem z odpadającymi belkami tylnymi, tylko nic nie mogę znaleźć na ten temat. Na forum widzę problem ze zgrzewami w słupkach C, ale to nie to. U mnie to ewidentnie walenie jakby wybita poducha dyfra albo luz na wale w starym fordzie.

Czy ktoś borykał się z podobnymi problemami czy to odosobniony przypadek?

Co mnie zastanawia to auto w momencie odbioru z salonu miało już 35km przebiegu. Moje pierwsze BMW, ale do tej pory nowe auta widziałem z przebiegami typu 3km, rekord chyba 12km, a tu 35?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Popieram przedmowcę. W zasadzie tylko drugi punkt można uznać za cechę, cała reszta wydaje się dziwnie podejrzana i nie powinna mieć miejsca. Szkoda że z nowym autem tak szybko trzeba wracać na serwis :duh:
Opublikowano
W moim nie występują takie problemy , dlatego bym reklamował , tak nie może być w aucie na gwarancji .