Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, kiedyś czytałem o tym przypadku, ale nie mogę odszukać tematu.

Sytuacja wygląda tak, uszczelniałem silnik w sierpniu i do tego czasu pojawił się tylko wyciek spod filtra oleju oraz chłodniczki oleju, czyli standard dla tego silnika :duh: .

Natomiast auto stało nie odpalane po mrozie już ponad 15 dni, odpaliłem zrobiłem krótką trasę po mieście- jakieś 4km i wróciłem do domu. Po 20 minutach powtórka ta sama i zaświeciła się kontrolka o niskim poziomie oleju. Przy odpalaniu drugim usłyszałem również jak zagrzechotał rozrząd.

Dojechałem do domu, otworzyłem maskę i olej jest wszędzie. Cały przód silnika, pokrywa oraz maska. Co może być powodem takiej nagłej awarii? Czy odma jeszcze była zamarźnięta? Jeśli nie to gdzie szukać awarii oraz co z tym zrobić? Mogę dolać litr oleju i dojechać na kołach do mechanika czy tylko laweta?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Poszperałem trochę, zalałem go olejem i płynem chłodniczym po czym odpaliłem silnik. Wyciek jest pomiędzy podstawą filtra oleju a chłodniczką oleju ( wymiennikiem ciepła?).

Leci z tamtego miejsca wręcz ciurkiem, a kilka miesięcy temu u mechanika była tam wymieniana uszczelka :duh: .

Pytanie które mi się nasuwa na tę chwilę. Nie mam garażu także będę zmuszony naprawiać to pod chmurką pod blokiem co wiążę się z tym, że chciałbym to zrobić na raz.

1) I teraz pytanie, zakupić całą chłodniczkę? Samą uszczelkę czy całą podstawę filtra wraz z chłodniczką?

2) Czy w przypadku rozszczelnienia w ww. miejscu jest możliwe aby płyn chłodniczy wymieszał się z olejem lub na odwrót? Jeśli tak to jak mogę to sprawdzić?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mechanik wymienil uszczelke podstawy filtra, nie ruszal tej pomiedzy chlodniczka I tam strzelilo.