Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

niestety znaleziono u mnie w samochodzie opiłki kilka miesięcy temu. W samochodzie wymieniłem wszystkie filtry i oleje, zrobiona była "płukanka" i samochód jeździł jak powinien przez pół roku. Niestety, nadszedł ten dzień, że problem wrócił i komputer odłączył zasilanie i wyrzucił błędy od wtryskiwaczy. Po wstępnych oględzinach wychodzi, że prawdopodobnie będzie do wymiany cały układ (pompa, wtryskiwacze, przewody, zasobnik etc.). Koszt takiej naprawy jest w granicach (z tego co mi wiadomo) 7-10tys. Stąd moje pytania:

1. Czy po wymianie całego układu, jest możliwe, że problem ten wróci za jakiś czas? Czy ten mankament został poprawiony, że te pompy już później nie opiłkują?

2. Słyszałem, że zasobnik z 3.0d kombi podchodzi do 2.0d kombi i nie ma takiej tendencji do opiłkowania. Czy zasobnik z 3.0d kombi podejdzie do 2.0d sedan?

3. Czy Waszym zdaniem opłaca się to robić? Czy już auto na "szrot"?

4. Zregenerowane części nie dadzą mi pewności, to jasne. Czy powinienem naprawić na ori czy na zregenerowanych częściach?

Za wszelkie informację i jakąkolwiek pomoc będę wdzięczny. Z każdym dniem uczę się czegoś nowego o samochodach ale moja wiedza niestety nie jest jeszcze na wysokim poziomie.

Dzięki wielkie i pozdrawiam!

Opublikowano

O czym ty wgl mówisz?Jaki zasobnik?Zasobnik to inaczej szyna paliwowa.Z 3.0d napewno nie będzie pasować do 2.0d bo w 3.0 jest sześć wyjść na wtryski a w 2.0 jest cztery.Poza tym zasobnika nie trzeba wymieniać,tylko wystarczy go dokładnie wymyć i wyczyścić.Miałem to samo w X3 F25.Nie opiłkuje żaden zasobnik,tylko pompa paliwa wysokiego ciśnienia.Ja kupiłem drugą używaną(przed włożeniem sprawdzony jej stan) drugie wtryski,bo tamte zatarte przez opiłki.Wyczyszczona szyna common rail,zbiornik paliwa i przewody paliwowe.Całość z robotą wyniosła mnie około 3tys

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk