Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z światłami xenon a mianowicie z dnia na dzień wariowały gora dół w czadie jady przy hamowaniu się opuszczały a po dodaniu gazu świeciły po drzewach i tak też się ustawiły za wysoko . I pytanie czy mógł paść któryś czujnik poziomowania czy jakaś poważniejsza usterka z góry dziękuję.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacznij od czujników . Przedni jest na prawym wahaczu . ma takie plastikowe cięgno , może spadło . Mogła bryła śniegu i lodu go uszkodzić . Jak skręcisz koła maksymalnie to będzie widoczny . Z tylnym jest gorzej bo jest głeboko w sankach zawieszenia i kanał lub podnośnik przydałby się . Chociaż jego uszkodzenie jest trudne .
Opublikowano
Ciegno na swoim miejscu lecz ciężko chodziły te kulki w cięgnach zostało wymienione na nowe plus czujnik z tyłu. Teraz xenon nie skacze lecz świeci nadal za wysoko. Na zapłonie raz ładnie idą dół góra a raz mega szybko i za każdym razem zauważyłem że na włączonym silniku xenon nie poziomuje się nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. Czy xenon zawsze po wyłączeniu i włączeniu powinien się poziomować czy zapisuję swoje wartości jak samochód stoi w miejscu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Za każdym razem robi cykl testowy . Teraz pozostaje ręcznie ustawić "poziom" U góry lampy będą pokrętła jak w zwykłej lampie do ustawienia wysokości i kierunku . Przygotuj sobie narzędzie i miejsce powiedzmy z odległą ścianą ( może być parking biedronki albo lidla . stajesz na wprost tej ściany w nocy tak w odległości 20-30 metrów i ustawiasz te poziome linie z pół metra nad ziemią . Opcjonalnie po przejażdżce sobie skorygujesz . Dobrze jest to szybko ustawić bo w nocy ostro to daje po oczach tym z naprzeciwka .

Jak chcesz potem sprawdzić czy utrzymuje poziom to wystarczy że usiądzie na brzegu bagażnika albo z tyłu jedna albo 2 ciężkie osoby to będzie wiadomo . Praktycznie natychmiast reagować powinien . Nawet przy szybkim ruszeniu ze świateł zdąży opuścić strumień światła żeby nie oślepić .

Opublikowano

Na stacji diagnostycznej ustawią Ci prawidłowo xenony.

Nie rób tego samemu, poza ustawieniem góra dół jest jeszcze ustawienie lewo/prawo.

I lepiej to zrobić z głową by ładnie świeciło. Nie sądze by kosztowało to więcej niż 30-40zł (ja płaciłem 20zł)