Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z podlaczeniem bmw e60 2009 rok 3l diesel do OBD. Pozyczylem od kolegi ELM 327 z kablem i przejsciowke do telefonu, kupilem aplikacje B-TOLL EXPERT. nie mozna polaczyc. Gdzie jest problem ? czy ten ELM nie czyta protokolu DCAN? czy o co chodzi? Jesli kupie kabel K+DCAN typowy dla bmw to dam rade polaczyc z ta aplikacja?
Opublikowano
zamowilem kabel K+DCAN, dzisiaj powinien przyjsc wiec sprawdzimy czy na nim pojdzie. Probowalem tego ELM 327 podlaczyc pod laptopa ale to samo nie wykrywa go.
  • 3 lata później...
Opublikowano

Zakupiłem kabel ENET z kartą sieciową USB-C żeby podłączyć X5 40i G05 pod Bimmer-tool.

Niestety poległem, bo jak się okazało żaden z posiadanych telefonów nie obsługuje transmisji po LAN, a jedyny tablet, który ma taką obsługę z przyczyn bliżej nieznanych nie jest się wstanie połączyć.

Wpisuje adres IP 169.254.250.250 i nic - błąd połaczenia. Czy wszystkie BMW serii G wymagają takiego samego adresu?

W aplikacji Bimmer-tool  w WIFI/ENET jest również miejsce do wpisania adresu i chyba numeru portu. Co tam powinno być wpisane? Ten sam adres? A jaki numer portu?

Oglądałem filmy z obsługi tego programu, ale zawsze to były starsze BMW.

W ramach desperacji zamówiłem dzisiaj WIFI ENET, ale też nie wiem co mam  pisać w pozycję adresu w Bimmer-tool  w WIFI/ENET.

Pomoże ktoś?

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 6.03.2024 o 20:59, apko napisał(a):

Zakupiłem kabel ENET z kartą sieciową USB-C żeby podłączyć X5 40i G05 pod Bimmer-tool.

Niestety poległem, bo jak się okazało żaden z posiadanych telefonów nie obsługuje transmisji po LAN, a jedyny tablet, który ma taką obsługę z przyczyn bliżej nieznanych nie jest się wstanie połączyć.

Wpisuje adres IP 169.254.250.250 i nic - błąd połaczenia. Czy wszystkie BMW serii G wymagają takiego samego adresu?

W aplikacji Bimmer-tool  w WIFI/ENET jest również miejsce do wpisania adresu i chyba numeru portu. Co tam powinno być wpisane? Ten sam adres? A jaki numer portu?

Oglądałem filmy z obsługi tego programu, ale zawsze to były starsze BMW.

W ramach desperacji zamówiłem dzisiaj WIFI ENET, ale też nie wiem co mam  pisać w pozycję adresu w Bimmer-tool  w WIFI/ENET.

Pomoże ktoś?

Jakie to są że 'żaden z posiadanych telefonów' ? 

Tryb samolotowy włączałeś ?

Opublikowano

Realme GT ME, Motorola G84, LG V30. Problem tych telefonów polega na tym, że nie obsługują zewnętrznej karty ETH podłączanej przez USB.

Tablet LENOVO kartę widział, za to Bimmer-tool nie widział jego zasobów i nie był wstanie skorzystać z  karty ETH, prawdopodobnie problem był z uprawnieniami.