Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mama kłopot ze spryskiwaczami. Historia choroby przebiegała w ten sposób:

1. Zaczął mi wariować czujnik - raz pokazywał że jest płyn raz że nie ma, a innym razem jak nie było płynu to nic nie pokazywał

2. Przy okazji jakiegoś serwisu zdiagnozowano że padła pompka, więc wymieniałem na oryginał

3. Przez rok był spokój, ale po jakimś czasie znowu zaczął wariować

4. Później zauważyłem że wycieka mi płyn (nie przypominam sobie nic takiego żeby mechanicznie coś uszkodzić). Po paru testach okazało się że wycieka w taki sposób że w zbiorniku zostaje około litra. Jakoś z tym żyłem

5. Przestał działać przedni spryskiwacz - reflektorów i tylnej szyby działały

6. Odkręciłem nadkole i widzę tam 3 pompki (duża to pewnie ciśnieniowa od reflektorów) i dwie mniejsze wyglądające tak samo, ale różniące się numerami i w jednej jest dodatkowa prowadnica na kostkę

7. Jak były podpięte na kablach chciałem zobaczyć która padła (włożyłem końcówkę do butelki z wodą) ale po naduszeniu spryskiwaczy anie przód ani tył nie zadziałał. Komputer nie zgłasza błędów.

8. Odpiłem je i podłączyłem na krótko do akumulatora - żadna nie ruszyła.

Czy miał ktoś takie cyrki?

Domniemam że w tzw międzyczasie padła i druga pompka - tylnej szyby... Czy może mają jakieś zabezpieczenia że na krótko i tak nie zakręcą i mam szukać dalej problemu?

I teraz jeśli ktoś z szanownego forum potwierdzi że padły mi obie pompki prosiłbym o pomoc w dobrze zamiennika.. Ceny są od 27 PLN do 240....

Druga kwestia obie pompki mają różne numery, a w internetach jest ich mnóstwo - czy pompka dla przednich spryskiwaczy różni się czymś "technicznie" od tylnich? Czy przy doborze powinnam się kierować tylko tym żeby mi kostka elektryczna się ładnie wpięła? Czy może jest jakiś trick?

Numery pompek 67 12 6 934 159 i 67 12 8 377 612

Opublikowano

To sam sobie odpowiem, bo już wiem i mnie działa :) a może kiedyś komuś się przyda :)

Pompka powinna kręcić po podłączeniu na krótko - nie ma dodatkowych zabezpieczeń. Działające zamienniki to np.:

- Febi Bilstein - FE23113 na tylną szybę

- MEYLE - 314 870 0001 na przednią szybę