Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam szanowne grono. Moje e92 pokazało błędy świec 1 i 3 i komunikacji ze sterownikiem. Wyczytałem już, że to najczęściej wina sterownika. W związku z tym chciałbym go kupić i wymienić. Do silnika N47 według realoem idą świece żarowe 7v od bosch'a, jest też wpis zabraniający montażu mieszanego bosch/beru. Analizując to wszystko dochodzę do wniosku, że nie da się wpakować żadnego zamiennika tego sterownika. Czytając forum dużo osób polecało BERU GSE 105, tylko czy będzie on banglać z tymi świecami 7v? Szczerze mówiąc, zaczynam się już w tym gubić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Świecy masz nie mieszać między Bosch a Beru. Montujesz 4 jednakowe. Nie np. 3 Bosch i jedną BERU. Do N47 świeca ma numer bmw 12230035934. Stwrownik ten co piszesz do N47 numer bmw 12218591723
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Ale koledze chodzi nie o mieszanie świec, tylko o to czy do świec Boscha 7V można stosować sterownik Beru GSE105. Ja mam ten sam dylemat. Generalnie wszystkie sklepy stacjonarne i internetowe dopasowują GSE105 do N47 D20C, ale czytałem też na forum, że jak świece Bosch to tylko sterownik OEM, a jak sterownik BERU GSE105 to trzeba wymienić świece też na Beru. Z drugiej strony piszą niektórzy, że sterownik OEM na pierwszy montaż pochodzi właśnie od BERU. I bądź tu mądry.
Opublikowano
W ETK jest widnieje informacja: "Uwaga! Montaż mieszany produktów Beru i Bosch jest niedozwolony.". Interpretowałbym to tak, że oba podzespoły (sterownik/świeca) muszą być tego samego producenta, a to co było przy pierwszym montażu 10 czy więcej lat temu, odstawiłbym w niepamięć - mogło się w tym czasie coś zmienić.
Opublikowano

A jest w ogóle sterownik Boscha ? Bo jakoś nie potrafię znaleźć odpowiednika Bosch do numeru części 12218591723 lub 12217798000. Są Beru, Hitachi (niedostępny nigdzie), Champion i jakieś krzaki, a Boscha nie ma. I co wy na to koledzy pomożecie?

Co więcej w wątku "N47 177M drgania świeca" czytam:

Tylko BERU robi te sterowniki, a z tego co wiem świece w N47 BMW wsadza BOSCH. Skoro BMW miesza firmy to raczej nie ma problemu.[/quote