Skocz do zawartości

Przepuszczająca chłodnica egr N47 184km e91 2012 r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, czy ktoś spotkał się z problemem nieszczelnej chłodnicy egr w e91? W weekend wziąłem się za czyszczenie kolektora ssącego i wymianę klapek w kolektorze. W samym kolektorze i w trójniku od egr było bardzo dużo nagaru, pewnie nikt tam nie zaglądał od nowości, klapki tez miały duży luz. Ale co bardziej mnie zastanowiło to biały nalot na nagarze w miejscu wylotu spalin z zaworu egr, co wskazywałoby na przepuszczającą chłodnice EGR. Kontaktowałem się z BMW Zdunek w związku z tym, ze widziałem akcje techniczna na mój samochód związaną z chłodnica egr i dopiero gdy powiedziałem im o tej sytuacji, to powiedział ze mogę postawić samochód do serwisu na ekspertyzę za 650 zł (!) i oni porobią zdjęcia, nagranie kamerą endoskopową, sprawdza czy samochód był serwisowany w ASO i dopiero wtedy wyślą to do BMW Polska, które się wypowie czy mogą wymienić chłodnice egr w ramach akcji technicznej czy nie, ale z uwagi na pochodzenie samochodu z rynku niemieckiego jest to mało prawodopodobne. Wymieniał ktoś chłodnice egr na drugą używaną lub ewentualnie jakieś inne?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

jeśli masz nagar w chłodniczce to powinni ją wymienić w ramach akcji

p.s. płyn ubywa?

Opublikowano
  • Autor
Mam e91 dopiero od miesiąca, po zakupie dolałam prawie litr płynu, do teraz nie zauważyłem aby mi płynu ubyło, a przejechałem ponad 1000 km. No właśnie mimo tej sytuacji w przypadku e90 postępowanie jest takie jak opisałem powyżej.